- Giv agt! Mand! Ret!
Befalingsmanden sender højlydte kommandoer afsted mod Flyvevåbnets nye hold værnepligtige på Flyvestation Karup. Men det er langt fra kun mænd, der bliver kommanderet med.
19-årige Vanessa Bonde tilhører det stigende antal kvindelige værnepligtige. Det er blandt andet udsigten til de hårde opgaver, der har tiltrukket hende:
- Man får udfordret sig selv, kommer til at bryde nogle grænser og får nogle gode kammeratskaber. Så jeg tænkte, at det ville være sjovt at prøve.
I de seneste år har kvinder fyldt mere og mere i geledderne. Sidste år udgjorde de 22 procent af de værnepligtige på landsplan, og det var ny rekord.
I år har kønsfordelingen foreløbigt været den samme, og hvis frafaldet ikke er for stort, forventer Forsvaret, at kvinder vil udgøre hver fjerde af de værnepligtige, der starter her i august.
Målrettet rekruttering af kvinder
23 ud af 85 værnepligtige på Flyvevåbnets nye hold er kvinder, og det overrasker Vanessa Bonde.
- Jeg har jo bare tænkt på det som sådan en drengeting, så jeg synes, at det er ret fedt at kunne melde sig til sådan noget, selvom man er pige, siger hun.
I de seneste år har Forsvaret haft fokus på at rekruttere flere kvinder. De har blandt andet ændret invitationen til Forsvarets Dag, så den appellerer mere til kvinder, afholdt inspirationsdage for kvinder og øget brugen af ambassadører på de sociale medier.
- De opgaver, som vi løser rundt om i verden, handler lige så meget om kvinder som mænd, og derfor er det vigtigt at have en alsidighed, siger forsvarsminister Trine Bramsen.
Trine Bramsen har ikke noget mål for kønsfordelingen blandt værnepligtige, men hun er glad for, at andelen af kvinder er stigende.
- Det handler også om de dynamikker, der skabes, når begge køn er repræsenteret. Jeg tror på, at vi bliver bedre, hurtigere, mere effektive og smartere i vores opgaveløsning.
Kvinder og mænd møder de samme krav under værnepligten, men i modsætning til mænd, har kvinder mulighed for at sige op undervejs. Samtidig kan kvinder ikke blive indkaldt til værnepligt. De melder sig alle frivilligt til tjeneste.
Flere kvinder skal tage en uddannelse i Forsvaret
Når Forsvaret vil rekruttere flere værnepligtige, handler det også om at skabe et bedre og mere mangfoldigt hvervegrundlag til deres uddannelser.
Sidste år valgte 15 procent af de kvindelige værnepligtige at blive i Forsvaret. Det samme gjorde 19 procent af mændene.
- Lige nu er vi i gang med at spørge de kvinder, der har valgt at forlade Forsvaret, hvorfor de ikke har valgt at skrive kontrakt med Forsvaret. Det er der flere forskellige forklaringer på, men det, som der kan gøres noget ved, skal der gøres noget ved, siger forsvarsminister Trine Bramsen.
Vanessa Bonde har allerede overvejet muligheden for at gøre karriere i Forsvaret, men værnepligten bliver afgørende for, om hun vælger en fremtid i uniform. At hun har valgt Flyvevåbnet er dog ingen tilfældighed.
- Jeg har altid drømt om at flyve F-16 som dem, vi hører flyve over os. Man står bare og bliver helt: Huha! Det er virkeligt sejt, synes jeg.