- Jeg smadrer dig. Jeg kender din søn, og du er godt nok en stor møgluder.
Stadig flere folkeskolelærere bliver udsat for vold, trusler om vold, verbale tilsvininger og truende adfærd fra eleverne.
Det viser en undersøgelse, og flere lærerkredse bekræfter.
Hver fjerde udsat for voldDen seneste store undersøgelse på området er fra 2009, og den viser, at næsten hver fjerde folkeskolelærer på landsplan inden for det seneste år har været udsat for vold eller trusler om vold. Den undersøgelse bygger på svar fra intet mindre end 1575 folkeskolelærere.
Og siden den undersøgelse er det ikke blevet bedre.
Stigende problemFlere lærerkredse i det syd- og sønderjyske fortæller, at folkeskolelærerne i stigende omfang bliver udsat for vold, trusler om vold, truende adfærd og store verbale tilsvininger fra eleverne.
- Det er klart et stigende problem, siger formanden for Esbjerg Lærerforening, Kenneth Nielsen til dr.dk/p4.
Og Aabenraa Lærerkreds og Haderslev Lærerkreds kan berette om samme tendens.
- De kan finde på at sige, at de vil smadre mig, hvis nu jeg har en konflikt med en elev, siger lærer på Rugkobbelskolen i Aabenraa, Martin Bonde til dr.dk/p4.
Det samme oplever lærer på Kvaglundskolen i Esbjerg, Daniel Hald.
- Den være alt fra, at de gerne vil smadre mig, eller at de vil slå min søn eller min kone ihjel, forklarer Daniel Hald.
UacceptabeltDe mange trusler hører ingen steder hjemme, mener Kenan Sabrnovic, som går i 9.c på Rugkobbelskolen i Aabenraa.
- Det er jo en uacceptabel adfærd, læreren er jo her for at undervise os. Vi er jo ikke kommet for at være ligeglade. Det svarer til, at når jeg skal ud at arbejde om 10 år, at jeg så bliver svinet til af mine kolleger. Det vil heller ikke være særlig rart, fortæller han.
Må til psykologFaktisk er problemet eskaleret så voldsomt, at flere og flere lærere må til psykolog på grund af de mange trusler.
- Vi oplever, at flere af vores medlemmer skal have professionel behandling hos en psykolog, siger Bent Øxenberg Hansen. Han er formand for Haderslev Lærerkreds.
Og de mange verbale øretæver og trusler gør ondt på lærerne.
- Det er bestemt ikke rart, og det er rigtig ubehageligt. Jeg bliver frustreret over, at det er kommet såvidt, siger Daniel Hald.
Også Martin Bonde er påvirket af de mange epiosoder.
- Jeg har da haft episoder, som jeg har været måneder at komme over. Bare den mindste lyd, eller hvis der kommer en lille konflikt, så får man samme følelse i kroppen igen, som da man havde konflikten med eleven.Det er noget, man går og tænker meget på, og det betyder meget i ens hverdag. Der går tid, før man har paraderne nede igen, siger Martin Bonde.
Forældrene skal medLærerne selv har flere løsninger på problemet.
Blandt andet skal forældrene selv slå hårdt ned på de elever, der truer lærere med vold. Og forældrene skal i samråd med skolen og lærerne være enige om, at man ikke vil tolere denne adfærd.
- Vi er nødt til at have forældrene med, ellers kan vi ikke dæmme op for det, siger lærer Daniel Hald.
Og så skal lærerne på uddannelse i konflikthåndtering.
- Vi vil rigtig gerne på efteruddannelse, og én af mulighederne kunne være, at vi blev undervist i konflikthåndtering, siger Martin Bonde.
HVAD MENER DU - HVORDAN KOMMER VI DE MANGE TRUSLER TIL LIVS? OG HVIS ANSVAR ER DET EGENTLIG, AT DET ER KOMMET SÅ VIDT?
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532d9f3ba11f9d0b28f3027f