Flere ledige kommer i virksomhedspraktik

Flere end 100.000 var sidste år i ulønnet virksomhedspraktik sidste. – Det kan blokere for en ordinær ansættelse af folk, advarer arbejdsmarkedsforsker.

Rekordmange ledige danskere kommer i ulønnet praktik. Det viser en rundspørge, som Kommunernes Landsforening (KL) har foretaget.

Rundspørgen viser, at jobcentrene i 2010 sendte 102.500 ledige i ulønnet praktik, og at et flertal af jobcentercheferne forventer, at det tal vil stige med 25 procent i løbet af i år.

- Det, som vi ser i øjeblikket, er, at der bliver flere og flere langtidsledige i ledighedskøen, og for dem kan det være et relevant og effektivt redskab at komme ud at snuse til arbejdsmarkedet og afprøve, om det er denne eller hin branche, der er den rigtige for vedkommende, siger konsulent for KL, Jakob Sloth Petersen til DR Nyheder.

Praktik ledte til fast job som gårdmand

Ifølge Jakob Sloth Petersen viser nye tal, at 73 procent af de ledige, der kommer i ulønnet virksomhedspraktik, mener, at de har fået nye kompetencer, viden eller nyt socialt netværk efter endt virksomhedspraktik.

En af dem er 41-årige Danny Will. Indtil han kom i ulønnet virksomhedspraktik som gårdmand, havde han været ledig i fem år. I dag er han blevet fastansat som gårdmand hos virksomheden, han var i praktik hos.

- Virksomhedspraktik gav mig mulighed for at få et arbejde, så jeg slap for at være på kontanthjælp og kunne tjene mine egne penge. Arbejdsgiveren kan se, hvis man gider lave noget, og så er det jo lettere at komme ind og få et arbejde, siger han til DR Nyheder.

Praktik kan fjerne fokus fra jobsøgning

Men det er ikke alle, der er lige begejstrede for virksomhedspraktikkens popularitet.

Arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen, mener, at virksomhedspraktikken kan mindske antallet af reelle arbejdspladser og fjerne fokus fra jobsøgningen.

- Det kan blokere for en ordinær ansættelse af folk, hvis man ansætter én person i løntilskud eller virksomhedspraktik og fyrer en i den anden ende af virksomheden. Samtidig er det en ulempe, hvis man fastholder nogle unge i en position, hvor de ikke søger alternativ beskæftigelse, siger han til metroXpress.

"Det giver mig ikke noget"

36-årige Channie Andersen har været i ulønnet virksomhedspraktik som kontoransat i to omgange. Det har ikke ført til nogen vej ud af ledigheden, og Channie Andersen er ikke positiv over for den ulønnede praktik. Hun mener netop, at virksomhedspraktikken fjerner fokus fra jobsøgningen.

- Jeg synes ikke, det giver mig noget. Jeg har jo brug for en, der hjælper mig med at skrive ansøgning for det første. Og som hjælper mig med at give feedback, men det kan du heller ikke få, hvis du er i virksomhedspraktik eller løntilskud, siger hun til DR Nyheder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk