Flere misbrugte børn sagsøger kommuner for svigt

Mindst 20 retssager er på vej mod kommuner, som har lavet fejl i sager om misbrug af børn.

En lang række børn i nogle af de senere års groveste misbrugssager vil nu søge erstatning af kommunerne. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Dårlig sagsbehandling og kommunalt svigt får en lang række misbrugte børn til at søge erstatning fra kommuner.

Ifølge Børns Vilkår er mindst 20 retssager på vej fra krænkede børn, der i flere tilfælde i dag er voksne.

Børns Vilkår ser frem til retssager

Børns Vilkår har de seneste tre år arbejdet for at få sager om offentligt omsorgssvigt af børn frem i lyset, og direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, er glad for, at domsstolene nu skal tage stilling til kommunernes ansvar i misbrugssagerne.

- Indtil nu har det faktisk stort set været straffrit for kommunerne at bryde den meget vigtige lovgivning, som skal sikre, at vores børn vokser op med god trivsel og uden overgreb, siger han.

Første sag i Esbjerg

Denne uge starter den første retssag nogensinde om offentligt omsorgssvigt, hvor ofrene i den såkaldte Esbjerg-sag har anlagt civilt søgsmål mod Esbjerg Kommune.

En række seksuelle overgreb, trusler og vold af otte børn gennem mere end 20 år fik i 2011 Esbjergmanden dømt til fængsel i syv år.

I går fortalte 21 Søndag om tre af de misbrugte piger, der nu kræver 50.000 kroner hver fra Esbjerg Kommune. 21 Søndag har tidligere dokumenteret, hvordan kommunen modtog en lang række underretninger fra skolen og andre i lokalsamfundet om Esbjergmanden, uden der blev grebet ind.

Derfor mener de tre piger, at kommunen har et erstatningsansvar.

Flere kommuner har overhørt advarsler

Advokat Mads Krøger Pramming følger erstatningssagen mod Esbjerg Kommune tæt, og han arbejder selv med tre lignende sager, hvor børn føler sig svigtet af kommunen.

-Det, der er fællestræk, er, at man har siddet alle mulige advarsler overhørig, og man har ikke haft ressourcer nok til at tage ansvar for den kæmpe opgave, det er, at ingen børn i kommunen bliver misbrugt eller mishandlet, siger han.

Rasmus Kjeldahl håber, at sagen i Esbjerg kan være med til at hjælpe andre børn, der føler sig svigtet af kommunen:

- Hvis de kan se, at det her giver grundlag for erstatning, så er der flere, der vil træde frem og få erstatning.

KL afventer afgørelse

Esbjerg Kommune har erkendt sit offentlige omsorgssvigt, men det er ifølge Kommunernes Landsforening nødvendigt at prøve sagerne i retten, før de kan udbetale erstatning.

- Der er ikke nogen eksempler herhjemme i Danmark på, at der er en kommune, der er blevet erstatningsansvarlig i forhold til det, du kalder offentligt omsorgssvigt. Det findes ikke i retspraksis. Nu kommer der så nogle sager for domstolene, og Esbjerg er den første, og så må vi se, hvad de domme går ud på, siger juridisk chef i KL, Pernille Christensen.

Men Rasmus Kjeldahl har svært ved at forstå, hvorfor kommunerne ikke udbetaler erstatning, når de har indrømmet fejl i sagerne.

- Det er jo helt absurd, når man ser på, hvor store sagsomkostninger, kommunerne er klar til at betale for at undgå de her erstatninger, som i forvejen er ret små, siger han.