Flere mistanker om drug-rapes: Sådan spotter du, om din ven har fået noget i sin drink

Det kan være svært at se, om ens veninde eller ven har fået euforiserende stoffer i sin drink.

Det er halvdelen af de personer, som henvender sig til Center for Seksuelle Overgreb, der ender med at lave en anmeldelse til politiet. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Tal fra Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgrebs viser, at der er sket en stigning i antallet af henvendelser fra personer, som har mistanke om, at der er blevet puttet et rusmiddel i deres drink under en bytur, skriver Berlingske.

- Vi har oplevet en klar stigning i antallet af henvendelser om drugrapes generelt gennem de sidste tre år, siger Charlotte Ejsing, daglig leder for Center for Seksuelle Overgreb.

I 2017 fik centeret 59 henvendelser om mistanke, men i 2018 er det steget til 81 henvendelser, hvilket svarer til 15 procent af alle henvendelser, de får.

Men her er der tale om København og hovedstadsområdet. Det er ikke alle landsdele, hvor der bliver ført statistik for særskilte tilfælde, hvor et offer både er blevet påført stoffer og derefter voldtaget.

Et andet sted, hvor det bliver opgjort, er Odense, hvor Center for Voldtægstofre fortæller, at de har set en fordobling i antallet af henvendelser fra 2017-18. Tallet er på 16 henvendelser.

Meget svært at se om man er påvirket

Nogle af de mest kendte stoffer, som bliver brugt i tilfælde af drugrape, er fantasy, kokain og sovemedicin.

- Det er meget svært at se ud fra ydre tegn, om en person har fået tilført stoffer. Det skyldes, at mennesker reagerer meget forskelligt, siger lektor på Aarhus Universitet ved Center for Rusmiddelforskning Morten Hesse.

Lagt dertil, at der ofte også er alkohol involveret, når den kriminelle handling sker, så det er generelt svært for veninder eller venner at se tegn på noget unormalt.

Men der er dog noget, man kan se efter:

Gode råd til byturen

Hvis man er i byen, og er nervøs for at få puttet stoffer i sin øl eller drink, så er de traditionelle råd: Stil ikke din drink fra dig, selvom musikken og stemningen byder til det. Tag heller ikke imod åbnede genstande fra personer, du ikke stoler på.

Sådan lyder det både fra Giftlinjen og Charlotte Ejsing fra Rigshospitalet.

Facebook
Twitter