Flere muslimske kvinder bliver skilt

Flere og flere muslimske kvinder bryder ud af ægteskabet, selv om traditionelle kønsroller og kønsnormer gør det svært. Landsorganisationen af Kvindekrisecentre oplever en stigning i antallet af udenlandske kvinder, der søger hjælp.

(© Stock.xpert)

Flere og flere muslimske kvinder bryder ud af ægteskabet selv om traditionelle kønsroller og -normer gør det svært.

- Men kvinderne gør op med presset og siger fra, siger forskningsadjunkt ved Københavns Universitet, Rubya Mehdi, til Berlingske Tidende.

MediaLinks:

Hun forsker i muslimske kvinders skilsmisser, og udgiver til efteråret en bog om emnet.

Men en skilsmisse accepteres ikke altid i islamisk lov og manden kan derfor nedlægge veto.

Positiv udvikling

Kvindekrisecentre og imamer får derfor et stigende antal henvendelser fra muslimske kvinder, der søger hjælp til at komme ud af et ægteskab.

- Det er et tegn på integration, at kvinderne påberåber sig retten til deres eget liv. At de klarer sig rigtigt godt og kan selv. Selvfølgelig er skilsmisse ikke en lykkelig ting, men det er bedre end tidligere, hvor kvinderne var tvunget til at blive i ulykkelige forhold af hensyn til familien og sociale forhold, siger Manu Sareen, radikal kommunalpolitiker og medarbejder i Københavns Kommunes etniske konsulentteam til Berlingske Tidende.

- Jo mere kvinderne kommer i kontakt med det danske samfund, tager de rettighederne til sig og får alternative bud på, hvordan livet også kan være. Så jeg ser det som en positiv udvikling, siger han.

Mønsterbrydere

I Landsorganisationen af Kvindekrisecentre har man siden 2005 oplevet en markant stigning i antallet af kvinder, der søger hjælp og rådgivning om skilsmisse.

- Vi har haft mange sager, hvor manden har nægtet kvinden at blive skilt efter islamisk lov, selv om parret er skilt efter dansk lov. Så prøver han i årevis at fastholde hende ved at nægte skilsmisse, forklarer organisationens faglige leder, Farwha Nielsen.

- Andre kvinder bliver udstødt af familien eller omgangskredsen, fordi en kvinde af nogle opfattes som løsagtig, hvis hun selv ønsker en skilsmisse. Det er vigtigt, at de, som tør bryde mønstrene, får både juridisk og social støtte. siger hun til Radioavisen.

FacebookTwitter