Partierne bag forsvarsforliget er klar til at diskutere, om der skal sættes endnu mere tempo på investeringerne i det danske forsvar og bakker umiddelbart op.
Sådan lyder meldingen, efter forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) onsdag gjorde det klart, at han overvejer at genåbne den milliarddyre forsvarsaftale men det formål at fremrykke investeringerne i forsvaret.
Et bredt flertal i Folketinget blev sidste sommer enige om at give forsvaret et historisk løft, og der vil over de næste ti år blive sprøjtet cirka 155 milliarder kroner ind i forsvaret.
Men dele af den aftale kan måske allerede vise sig at være forældet i forhold til virkeligheden.
Derfor mener ministeren, at der skal sættes yderligere fart på investeringerne i det danske forsvar.
Og det er blandt andre Konservative helt med på.
- Vi er selvfølgelig klar, for forsvaret skal have det udstyr, der skal til, siger formand Søren Pape Poulsen (K).
- Det er urolige, usikre tider. Vi ser en Putin og alt det, han står for, kæmpe hårdt i Ukraine. Så jeg tror, det er vigtigt, at vi i Nato får opgraderet hurtigst muligt, siger han.
Netop Ruslands invasion af Ukraine og en generelt mere "brutal russisk adfærd" er ifølge Troels Lund Poulsen den største årsag til, at han gerne vil genåbne forliget.
- Det bliver vi nødt til at tage bestik af, og derfor bliver vi nødt til at overveje at fremrykke flere investeringer i Forsvaret ikke mindst i forhold til materielindkøb, siger Troels Lund Poulsen (V).
Se video her med ministeren, der i går var til møde med EU's forsvarsministre om blandt andet situationen i Ukraine, hvor det lige nu halter med at få sendt støttekroner og grej afsted fra flere lande.
'Vi møder konstruktivt op, hvis forsvarsministeren inviterer'
Hos SF og Radikale Venstre bakker man også ministeren op i at kaste et nyt blik på forsvarsforliget og eventuelt sætte skub i de investeringer, der allerede er på tapetet.
- Hvis vi kan fremrykke nogle investeringer, så vi kan hjælpe Ukraine bedre, så vil vi meget gerne se på det. Derfor vil vi møde konstruktivt op, hvis forsvarsministeren inviterer, siger forsvarsordfører Christian Friis Bach (R).
Han understreger dog, at Radikale Venstre ikke umiddelbart vil afsætte flere penge til forsvar, end dem der allerede er afsat.
Hos SF afviser man heller ikke at genåbne forsvarsforliget, lyder det fra forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen.
- Vi kan sagtens bakke op om at købe ting ind hurtigere, hvis der er mulighed for det, men vi bliver nødt til ikke at købe ting ind i panik. Vi skal helst ikke ud i at købe noget skrammel, fordi det var det, vi kunne få fat i, bare fordi det skulle gå stærkt, siger hun.
Både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance skriver til DR, at partierne er åbne for at drøfte, om den eksisterende aftale skal genåbnes med det formål at sætte mere fart på investeringerne i dansk forsvar.
Danmarksdemokraterne er ikke afvisende for ministerens idé, men forsvarsordfører Lise Bech siger til DR, at hun gerne vil have en mere uddybende forklaring fra ministeren.
Den forventer hun at få på fredag, hvor der er møde i forligskredsen.
Har I sovet i timen?
Truslen fra Rusland er stigende, og derfor har Ukraine brug for dansk hjælp. Det understreger alle forligspartierne, som DR har været i kontakt med.
Derfor er det nærliggende at spørge til, om politikerne har sovet i timen, da de for et halvt år siden satte punktum i en aftale, der nu allerede er et ønske om at ændre på.
- Jeg tror, at alle i dansk politik må tage på sig, at vi har troet, at den hellige grav var velforvaret efter murens fald, og vi har været alt for sendrægtige til at komme i gang med at opruste, siger Søren Pape Poulsen.
Men hvor meget har overhovedet ændret sig på et halvt år i forhold til for eksempel, hvor hurtigt investeringer i materiel reelt kan gennemføres?
Det spørger Anne Valentina Berthelsen sig selv om.
- Jeg kan ikke rigtig forstå, hvad det er, der har ændret sig på så kort tid. Det er kun seks måneder siden, at vi forhandlede det her forlig, og dengang lød det, at det ikke rigtig kunne lade sig gøre at bruge pengene hurtigere, end det vi har aftalt, siger SF-ordføreren.
- Alle Europas lande er jo i gang med at investere mere i deres forsvar, og det betyder, at der er lang kø på produktionsbåndene i forsvarsindustrien. Så selv hvis vi gerne ville bruge pengene meget hurtigere, kan vi ikke regne med at få leveret materiel meget hurtigere, siger ordføreren.
I den radikale lejr lyder svaret sådan her, da DR spørger Christian Friis Bach, om de danske politikere har handlet for langsomt:
- Truslen er stigende, og Ukraine har brug for vores hjælp - vi er ved at få fundamentet i forsvaret på plads, og så er der måske brug for at fremrykke nogle investeringer.
Onsdag kom det frem, at statsminister Mette Frederiksen (S) har skrevet et brev sammen med flere europæiske ledere med kritik af, at EU ikke har leveret det, der er blevet lovet til Ukraine.