Flere politikredse: Narkosalg er rykket ud på ungdomsuddannelserne

Flere steder i landet oplever politiet, at der sælges hash eller andre stoffer fra biler ved skoler, gymnasier og andre ungdomsuddannelser.

Elever på ungdomsuddannelserne har ikke svært ved at skaffe sig adgang til stoffer - på nogle uddannelsesinstitutioner kræver det blot en smuttur ud på parkeringspladsen.

Flere politikredse melder nemlig om salg af stoffer fra biler ved skolerne. Det viser en rundspørge til landets 12 politikredse, som DR Nyheder har lavet. Her svarer otte af kredsene, at de kender til problematikken.

Kun to svarer nej, mens de øvrige fire ikke er vendt tilbage.

Blandt de kredse, der kender til problemer med salg af stoffer ved skoler er Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi.

- Det er også noget, som vi er opmærksomme på, forklarer politiinspektør Kim Kliver.

- Det kan være, at man har lavet en aftale via nettet, men det kan også være, at man ved, at når den bil kommer, så er der en leverance. Og de mennesker er interessante, fordi de rammer de unge lige midt i deres uddannelsesmiljø.

Medbringer stoffer i skoletiden

Også Midt- og Vestsjællands Politi kender til problemet. Det forklarer politikommissær Kim Lech, der er leder af specialpatruljen.

- Nogen medbringer simpelthen stoffer i skoletiden som elever, og andre ser det som et attraktivt marked, at man kan komme ud foran uddannelsesinstitutionerne. De kommer selvfølgelig i biler, for så kan de komme hurtigt væk, forklarer han.

Midt- og Vestsjællands Politi oplever også at måtte rykke ud med narkohunde på ungdomsuddannelser 3-4 gange om måneden. Det sker på baggrund af henvendelser fra skolerne selv, som har en reel mistanke om, at der kan være noget at finde.

- Vi er ude med narkohunde og har selvfølgelig også konkrete efterforskninger derude. Det er vigtigt for os, at vi laver en synlig indsats for at tilkendegive, at det er helt uacceptabelt, at man blander uddannelse med indtagelse af narkotika, forklarer Kim Lech.

- Det er som regel i småtingsafdelingen, noget besiddelse hos de enkelte elever. Det er jo også lige så meget af hensyn til signalværdien, at vi er der.

Og Midt- og Vestsjællands Politi er ikke de eneste, der oplever dette. I DR Nyheders rundspørge til de 12 politikredse svarer 6, at de er ude på skoler med narkohunde.

Narkohunde på skoler

Kalundborg Gymnasium er en af de ungdomsuddannelser, der samarbejder med politiets narkohunde.

Samarbejdet begyndte for nogle år siden, fordi der var meget snak om narko. Derfor følte gymnasiet et behov for en indsats, fortæller vicerektor Mads Seneberg Christensen.

- Så i samarbejde med politiet arrangerede vi en dag, hvor de kom herned med en hel masse hunde, og så gik de simpelthen rundt på skolen i skoletiden, forklarer han.

- Men de fandt ikke andet end noget hash på en enkelt, så det var ikke så voldsomt. Og vi var jo glade for, at det ikke var en dagligdag med narkotika.

Siden er indsatsen mod stoffer fortsat, og i dag kigger narkohundene eksempelvis forbi, når der er fester på skolen.

- Politiet ved, at vi holder fester, og de vælger så at komme herned og kigge, og lige vise flaget. Så går de en runde herinde, så de er synlige, og hvis de har hunde i området, så vælger de så at gå en tur rundt i bygningen, forklarer Mads Seneberg Christensen.

Derudover har gymnasiet opsat UV-lys ved toiletter til festerne, så det er let at spotte, om nogen har været ude og tage noget. Og forlader festdeltagerne festen, så kan de ikke komme ind igen - det forhindrer blandt andet, at der løbende sælges ude foran skolen.

Selvom der ikke tidligere var mange episoder med påvirkede elever, så mener Mads Seneberg Christensen alligevel, at indsatserne virker.

- Det giver jo en tryghed for eleverne, for selvfølgelig synes de det er rart, at der ikke er stoffer i miljøet, men det giver også en viden om, at vi gerne vil hjælpe dem, hvis de har et stofproblem. Det er jo ikke for at straffe dem, at vi har de her indsatser – det er netop for at oplyse dem.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk