Det går den forkerte vej i psykiatrien, når man ser på andelen af bæltefikseringer. Og helt galt er det i Region Midtjylland, konstaterer Sundhedsstyrelsen, som nu sætter ekstra fokus på den landsdel
For på trods af et klart mål om at halvere brugen af tvang i psykiatrien, så steg antallet af personer, der blev bæltefikseret fra 2015 til 2016.
Det viser tal fra Sundhedsstyrelsen, der også slår fast, at der er sket en stigning i det totale antal af bæltefikseringer landet over.
- Det bekymrer os meget, fordi det at bruge tvang over for patienter er meget indgribende. Det bliver jo opfattet som et decideret overgreb mod patienterne, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Janet Samuel.
En ud af 15 bæltefikseres
For tre år siden satte landets regioner sammen med Sundhedsstyrelsen et mål om at halvere brugen af tvang i psykiatrien inden år 2020, så kun 3,9 procent af de indlagte patienter bliver fikseret i hele landet.
I 2014 blev 7,0 procent af de psykiatriske patienter bæltefikseret, og selvom det tal faldt en smule i 2015, så steg andelen af bæltefikseringer igen i 2016, så 6,3 procent - svarende til hver 15. patient - oplever bæltefiksering.
Og derfor skal der rettes op nu, mener Sundhedsstyrelsen:
- Hvis der ikke sker en markant udvikling i retning af mindre brug af tvang, kan det blive en udfordring at nå målene i 2020, siger enhedschef Janet Samuel.
- Nogle regioner forklarer udviklingen med omorganiseringer og nyt personale, men det ser vi ikke som et tilfredsstillende svar, så det vil vi gerne i dialog om, så vi fremadrettet sikrer, at det ikke skader patienterne, når der rykkes rundt på personale eller lignende, lyder det fra Janet Samuel.
Region Midtjylland bagud
Tallene fra Sundhedsstyrelsen viser også, at der er store forskelle mellem regionerne på, hvor meget og hvilke typer tvang de bruger.
Særligt hos Region Midtjylland går udviklingen i den forkerte retning. Her blev 398 patienter bæltefikseret i 2015, mens det tal i 2016 var steget til 455 patienter, svarende til 9 procent af alle indlagte. Den udvikling skal der rettes op på hurtigt, lyder det fra Sundhedsstyrelsen:
- Region Midtjylland erkender selv, at udviklingen ikke er tilfredsstillende, og fra vores side betyder det, at vi skærper opmærksomheden på Region Midtjylland, siger enhedschef Janet Samuel.
Samtidig har hendes afdeling bedt alle landets fem regioner gøre rede for, hvilke tiltag der kan nedbringe brugen af tvang.
Danske Regioner vil i mål
Bent Hansen (S) er både formand for Danske Regioner og Region Midtjylland. Han erkender, at det er gået den forkerte vej, når man ser på tallene for bæltefikseringer og anden tvang.
- Det er rigtigt ærgerligt, for vi håbede, at vi fortsat ville se et fald, ligesom vi så det fra 2014 til 2015, siger han.
Bent Hansen er dog stadig fast besluttet på, at målsætningen om at halvere brugen af tvang skal nås i 2020:
- Jeg nægter at overgive mig, det bliver svært, for det er en ambitiøs plan. Men derfor skal vi sætte ekstra fokus på nu, hvor det kom til at gå i den forkerte retning i 2016, lyder det fra Bent Hansen.
Samme fokus ønsker man hos Sundhedsstyrelsen:
- Af hensyn til patienterne vil vi rigtigt gerne i mål med den her indsats om at halvere brugen af tvang. Og vi får mere og mere viden om, hvad der virker, men der skal nu sættes ind i regionerne for at vende udviklingen og nå målsætningerne, siger Janet Samuel.