Flere sidder længere i fængsel uden dom

Selv om regeringen i 2008 lovede at begrænse antallet af langvarige varetægtsfængslinger er det gået lige modsat. Det viser hidtil hemmeligholdte, som P1 Dokumentar er kommet i besiddelse af.

Lige nu sidder 1400 varetægtsfanger fængslet. 11 procent af dem sidder indespærret uden dom i mere end 3 måneder. (© Colourbox)

Selv om regeringen i 2008 lovede at

begrænse
antallet af langvarige varetægtsfængslinger er det gået lige modsat.

Stadigt flere sidder

varetægtsfængslet
i over tre måneder, det viser hidtil hemmeligholdte tal fra Justitsministeriet, som P1 Dokumentar er kommet i besiddelse af.

Stigning trods løfte om modsatte

Tallene er

kontroversielle
, fordi regeringen har lovet at
begrænse
de lange indespærringer af sigtede og anklagede. Men en stramning af loven i 2008 har ikke knækket kurven, tværtimod steg antallet, der sad
varetægtsfængslet
længere end 3 måneder, med 5 procent det år, loven blev vedtaget.

Samtidig er antallet af varetægtsfanger på det højeste niveau siden år 2000, og de udgør i dag mere end en tredjedel af fangerne i de danske fængsler.

Stigning på 46 procent

Lige nu sidder 1400 varetægtsfanger fængslet. 11 procent af dem sidder indespærret uden dom i mere end 3 måneder. Siden 2001 er antallet af langvarige varetægtsfængslinger steget med 46 procent.

34-årige Jesper Nielsen nåede at være fængslet i næsten et år, før han blev frikendt for drab med en erstatning på 229.000 kroner. Men pengene fjerner ikke de psykiske omkostninger ved en indespærring i 362

døgn
med meget lidt kontakt til omverdenen.

23 timer alene i cellen

Som varetægtsfange sidder man typisk i sin celle i 23 timer i

døgnet
, kun afbrudt af en times gårdtur. Besøg fra børn, kæreste eller andre
pårørende
er typisk
begrænset
til en time om ugen, og hvis fangen er underlagt brev- og besøgskontrol, som Jesper Nielsen var, er det ugentlige besøg overvåget af en betjent.

- Der er mange ting, der bliver ødelagt oven i hovedet på en, psykisk. Der er så mange problemer med angstanfald. Især angst for mennesker. Det er kommet lige pludselig. Hvis der er for mange mennesker, bliver jeg stresset lynhurtigt. Jeg begynder at svede, og jeg kan ikke koncentrere mig om noget som helst, fortæller Jesper Nielsen.

Facebook
Twitter