Flere skoler nedtoner julen

Stadig flere skoler ændrer juletraditioner for at tage hensyn til et voksende antal tosprogede børn.

Mange skoler nedtoner de mest religiøse dele af juletraditionerne for ikke at støde muslimske elever. (Arkivfoto) (Foto: Marianne Jonassen © DR)

På Klostervængets Skole i København har man pillet nogle vers ud af "Et barn er født i Betlehem", når børnene skal synge julesalmen, fordi skolelederen mener, at de er for forkyndende i forhold til de tosprogede elever.

På Møllevangskolen i Aarhus har skolelederen bedt en musiklærer vælge salmer, der tager større hensyn til de muslimske elever, efter at elever i en 3. klasse og deres forældre protesterede over, at børnene skulle synge julesalmen "Her kommer Jesus dine små".

Og på Nørrevangsskolen i Slagelse har skolelederen opgivet at holde juleafslutning i kirken, fordi præsten holdt fast i at bede fadervor, og det, mente skolelederen, ville krænke nogle af eleverne.

Dilemma mellem tradition og hensyn

Det er eksempler på, at en række skoler med mange elever med indvandrerbaggrund ændrer fejringen af julen.

Skolerne føler, at de står i et dilemma mellem kristne traditioner og hensynet til, at stadig flere af eleverne er muslimer.

Anders Balle, der er formand for landets skoleledere, mener at det er nødvendigt at være pragmatisk:

- Vi skal ikke give slip på den kulturelle del af julen, men de må heller ikke være forkyndende. Derfor vil jeg opfordre til, at man gør det frivilligt, om man vil deltage i f.eks. juleafslutninger i kirker, siger han.

Børne- og Undervisningsministeren vil ikke blande sig i skolernes håndtering af julen.

- Men jeg mener, at det er en fin balance, at forældrene kan bede deres børn fritaget fra religiøse arrangementer, som ikke er en del af undervisningen, siger Christine Antorini til Jyllands-Posten.

Facebook
Twitter