Fitzroy Emanuel Robinson skubber sin rollator foran sig, da han smilende ankommer til tandklinikken på Mændenes Hjem på Vesterbro i København.
Da han får øje på Karin Kornø Rasmussen, giver han hende et stort kram. Det er fjerde gang, han skal til tandbehandling hos hende.
- Karin er den bedste tandlæge, lyder det fra den 65-årige førtidspensionist, inden han sætter sig klar i stolen.
Fitzroy Emanuel Robinson skal have lavet en tandproteste i dag.
Det kommer ikke til at koste ham noget, for de danske kommuner er forpligtet til at tilbyde gratis tandpleje til de allermest socialt udsatte borgere, og Fitzroy Emanuel Robinson er en af dem.
Han fortæller, at han er tidligere alkoholiker, og at han i dag har en lang række sygdomme. Han fortæller også, at han ofte glemmer at børste tænder, og at han i lange perioder af sit liv ikke har gået til tandlæge.
Mens han ligger i tandlægestolen, bruger han sin tunge til at tælle, hvor mange af sine egne tænder, han har tilbage i munden. 1, 2, 3.... han kommer frem til tallet ni.
- Du har faktisk ti, lyder det fluks fra Karin Kornø Rasmussen, der er tandlæge i Socialtandplejen i Københavns Kommune.
De manglende tænder påvirker Fitzroy Emanuel Robinson:
- Når jeg kigger mig i spejlet, kan jeg se, at det ikke ser godt ud. Det betyder, at jeg ikke har lyst til at tale med andre mennesker, fortæller han.
Det er også svært for ham at spise. Han lever mest af suppe.
- Det skal nok blive godt. Vi laver nogle tandproteser til dig. Du har ikke haft noget at tygge med i mange år, lyder det opmuntrende fra Karin Kornø Rasmussen.
Næsten en fordobling
Lovgivningen om gratis tandpleje til de allermest socialt udsatte borgere har eksisteret siden 2020. Ordningen gælder for eksempel hjemløse og folk i misbrugsbehandling, der ikke er på arbejdsmarkedet.
Københavns Kommune har lavet en evaluering af ordningen. Den viser, at der er stor interesse for at bruge tandplejen. På et år er antallet af brugere steget fra 608 til 1012.
- Vi har oplevet næsten en fordobling. Vi kan se, at der er et stort behov for det her, siger Sisse Marie Welling (SF), der er sundheds- og omsorgsborgmester i København.
Kommunen har også lavet en rundspørge blandt brugerne. Her siger en af dem for eksempel:
- Jeg var dybt overrasket over, at det kunne gå så godt! Altså jeg gik derfra og tænkte ”hvad fanden har du været bange for i alle de år?”
Socialtandplejen i København startede med to klinikker - en på Tietgensgade og en på Kofoeds Skole. Nu er der kommet en til, der ligger på Mændenes Hjem.
- Der er rigtig mange af vores socialt udsatte, der har ventet på det her tilbud, og det er gået ud over deres sundhed. Nu er tilbuddet kommet, og vi er blevet væltet lidt over ende og har derfor oprettet endnu en klinik i socialtandplejen, lyder det fra Sisse Marie Welling.
Mange krammere til tandlægerne
Karin Kornø Rasmussen mener, det giver god mening, at de socialt udsatte kommer på en særlig klinik og ikke i almindelig tandlægepraksis:
- De kan være fulde, når de kommer. Beskidte. Nogle har psykiske diagnoser og er højtråbende og udadreagerende. De passer heller ikke deres tider. Men de er også meget kærlige og skønne.
En ting kendetegner dem, der kommer i socialtandplejen, mere end noget andet, lyder det fra tandlægen.
- Det er en vanvittig taknemmelig patientgruppe. Man får mange krammere, når behandlingen er færdig.
Det gælder også Fitzroy Emanuel Robinson.
Han giver Karin Kornø Rasmussen et stort kram, da han er færdig med dagens behandling. Pludselig fisker han tre gaver frem af tasken. De er til tandlægen og de to klinikassistenter.
- Det er noget, jeg har planlagt længe, fortæller han og siger, at de først må pakke gaverne op, når de kommer hjem.
Dagens behandling bliver langt fra den sidste for Fitzroy Emanuel Robinson, men der sker hele tiden fremskridt, fortæller han, inden han triller afsted med rollatoren:
- Det føles bedre. Jeg kan tygge lidt mere. Nu kan jeg måske spise noget i stedet for altid at drikke suppe.