Flere søger hjælp til at skifte køn: "Det har givet mig et helt nyt liv"

Gangen gennem systemet er blevet kortere, lyder det fra ledende overlæge.

Sofie Gladbjerg er blandt personerne, der har søgt mod Center for Kønsidentitet på Aalborg Universitetshospital. (Foto: © (privatfoto))

Et stigende antal transkønnede søger hjælp til at skifte køn i Aalborg.

I årets første tre måneder har Center for Kønsidentitet på Aalborg Universitetshospital fået 64 henvisninger, hvilket er 40 procent flere end sidste kvartal af 2017, fortæller DR Nordjylland.

Årsagen til stigningen er, at det er blevet nemmere at få en kønsskifteoperation, lyder det fra ledende overlæge ved Center for Kønsidentitet, Astrid Højgaard.

- Gangen gennem systemet er blevet kortere, og det er blevet enklere at blive behandlet. Det rygtes jo også, og man er måske ikke længere så fristet til at tage til udlandet eller selvmedicinere sig, siger hun til DR Nordjylland.

Ved årsskiftet blev reglerne lempet, så man som transkønnet ikke længere skal gennem en psykiatrisk udredning for at skifte køn.

Glad for ny praksis

En af dem, som har fået hjælp til at ændre kønsudtryk i centret i Aalborg, er den 62-årige sygeplejerske Sofie Gladbjerg, der er glad for, at man er gået bort fra den tidligere praksis.

- Det er godt, at man ikke længere skal igennem en psykiatrisk udredning. Det var meget ydmygende spørgsmål, man blev konfronteret med. Transkønnethed handler ikke om i seksualitet men om kønsidentitet. Alligevel fokuserede spørgsmålene meget på ens seksualitet, siger hun til DR Nordjylland.

- Det, at alle per automatik skulle igennem psykiatrisk udredning, repræsenterede en hel unødvendig sygeliggørelse af den transkønnede, siger sygeplejersken, som har været gennem både et hormonelt behandlingsforløb og øvre kirurgi.

Hun kalder den medicinske hormonbehandling "en af de mest afgørende ting for et fysisk og psykisk velbefindende".

Det gav nyt liv

Ifølge Sofie Gladbjerg har behandlingen givet hende et bedre liv.

- Det er forløsende at kunne opnå et udtryk, som den man er. Det er både en fysisk og psykologisk transition, man gennemgår, når man er i behandling, siger hun.

- Jeg føler, det har givet mig et helt nyt liv. Det at transitionere, som vi kalder det, og ændre det kønslige udtryk, er måske det bedste, der er sket for mig, siden jeg har fået børn.