Flere søgte om julehjælp: "Vi kunne slet ikke følge med"

De fattige er blevet endnu fattigere, mener informationschef hos Frelsens Hær.

Organisationerne har igen i år oplevet et boom i antallet af ansøgninger til julehjælp. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Når pengene er små, kan det føles som en lang kamp i den ellers så søde juletid at få råd til julemaden og gaverne under træet.

Og i år har pengene været små for mange familier, kan man læse i antallet af ansøgninger om julehjælp til flere af landets organisationer.

Der har været så mange ansøgninger, at flere organisationer ikke har kunnet opfylde alle ønsker om hjælp.

Hos Blå Kors er der i år landet 6.400 ansøgninger, og det er næsten tre gange så mange sammenlignet med sidste år, hvor 2.400 søgte om hjælp.

Og det betød, at organisationen langt fra kunne give til alle.

- Vi har haft en voldsom vækst, og vi må erkende, at vi slet ikke kunne følge med. Vi nåede derfor kun at give omkring 700 mennesker julehjælp, siger Christian Bjerre, generalsekretær hos Blå Kors.

- Det ville have været et relevant antal for to år siden, hvor vi fik omkring 1.200 ansøgninger, men nu er det kun en brøkdel, vi kan give ud i forhold til, hvor mange der har søgt.

Ifølge Christian Bjerre er der flere grunde til, at flere søger om hjælp i julen.

- Der er kommet flere fattigere familier, men det spiller også ind, at man nu kan søge julehjælp digitalt.

Danskerne er blevet fattigere

Hos Frelsens Hær har de også kunnet mærke, at stadig flere har behov for julehjælp. I år har de modtaget omkring 12.000 ansøgninger, hvilket er 500 flere end sidste år og en rekord.

Ud af dem er der omkring 9.000, der har modtaget julehjælp.

Og ifølge informationschef hos Frelsens Hær Lars Lydholm er der ingen tvivl om, at det er udtryk for, at danskerne er blevet fattigere.

- Den egentlige historie er ikke, at flere er blevet fattige, men at de fattige er blevet fattigere. De har færre penge om måneden, og det afspejler sig i julehjælpen.

Hos Røde Kors har de i år givet julehjælp til flere end nogensinde, fortæller projektleder Troels Østergaard.

- Vi har kunnet give julehjælp til lige knap 11.000 familier, som er det højeste antal nogensinde. Det er cirka 1.000 mere end sidste år.

Ifølge Røde Kors er det særligt børnefamilierne, som af den ene eller anden årsag kæmper rigtig meget med at få enderne til at mødes økonomisk.

- Nogle har kæmpet i længere perioder eksempelvis på grund af sygdom, mens andre har kæmpet mere kortvarigt.

- Vi ved, at julehjælpen betyder meget for dem. Det er en lettelse for dem ikke at skulle bekymre sig om at få julen til at hænge sammen for deres børn, siger Troels Østergaard.

Flere klar til at donere til fattige i verden

Men danskerne har også haft penge op af lommen og hjulpet fattige i andre lande. Hos Folkekirkens Nødhjælp har man de sidste ti år kunnet give en ged i julegave til en fattig familie ude i verden.

I år har flere end 30.000 danskere valgt at købe enten en ged, en køkkenhave eller ti høns og haner til mennesker i nød. Og det er en lille smule bedre sammenlignet med sidste år.

- Vi havde nogle år, hvor vi lå på det halve af i år, men det går rigtig godt lige nu.

- Det, vi kan se, er, at vi har solgt mange overskudspakker, og det tror jeg blandt andet er på grund af krisen med rohingyaerne, som har gjort, at folk har været klar til at donere til folk, der ikke har noget overhovedet, siger konstitueret mediechef Lars Damgaard Nielsen.

Facebook
Twitter