Flere spædbørn får flade baghoveder

Spædbørn må ikke ligge i samme stilling, så får de flade baghoveder. Det er angsten for vuggedød, der får forældre til at lægge deres spædbørn på ryggen, og det giver flade baghoveder. Antallet er stigende.

Flere og flere børn får flade eller skæve hoveder, fordi de ligger for meget på ryggen.

Hver uge får landets to specialafdelinger mellem fire og seks henvendelser fra bekymrede forældre med børn med flade hoveder.

Lena Hansen opdagede pludseligt, at hendes datter Najas hoved var skævt.

- Det var fra den ene dag til den anden. Min mand sad og snakkede med hende i sofaen og holdt hende op. Så kunne jeg bare se, at der var noget galt med hovedet. Det var blevet meget skævt. Og så kontaktede vi så lægen, fordi det var meget voldsomt at se vores lille datter med sådan et skævt hoved.

Angsten for vuggedødOg selv om børn bliver anbefalet at sove på ryggen for at undgå vuggedød, så skal forældrene huske at vende børnene, fastslår ledende overlæge Jens Christian Sørensen fra Neurokirurigsk Afdeling på Århus Universitetshospital.

- Det, vi har set hos spædbørn, der ligger på den ene side, er, at de får et fladt baghoved. Derfor er det vigtigt, at man sørger for, at spædbarnet bliver lejet i forskellige stillinger og drejer hovedet mod højre og venstre og ligefrem, så der ikke er en foretrukken side, som barnet hele tiden ligger på. Hvis en nyfødt ligger længe på den samme side gennem uger, så kan der opstå et fladt baghoved. Og når kraniet så siden vokser helt fast omkring et- til halvandet-års-alderen, så er der en permanent fejlstilling. Det, vi også kender som fladt baghoved.

Det er angsten for vuggedød, der har fået nye forældre til at lægge deres spædbørn på ryggen.

Børnene med de flade hoveder som følge af at sove i samme stilling skal ikke regne med at blive opereret, fordi det er helt ufarligt.

skævt kranie (Foto: © DR, DR)