Flere sprøjtegifte havner i grundvandet

Pesticidrester i grundvandet skyldes ikke kun fortidens synder. Nye og såkaldte sikre plantegifte finder i højere grad vej til undergrunden.

Det omdiskuterede sprøjtemiddel Roundup er endt i grundvandet.

Stadigt flere sprøjtegifte havner i grundvandet, viser en ny undersøgelse lavet for Miljøstyrelsen.

39 procent af alle grundvandsboringer er forurenet med pesticider, viser undersøgelsen ifølge Ingeniøren. I en tilsvarende undersøgelse i 2007 var 32 procent at grundvandsboringerne forurenet.

En bekymrende stigning, siger Hans-Jørgen Albrechtsen, der er professor på DTU Miljø, til DR Nyheder.

- De tiltag, der er taget hidtil for at beskytte grundvandet, virker ikke. Når 40 procent af boringerne er påvirket, så er det et stort fund, mener han.

Har fundet Roundop i vandet

Blandt de nedsivende sprøjtegifte er glyphosat, som indgår i Roundup, og som hidtil er blevet betragtet som moderne, sikkert og derfor tilladt. At man finder det, er yderligere bekymrede, mener Hans-Jørgen Albrechtsen.

- Glyphosat er et moderne pesticid, som binder sig til jordpartiklerne, og det er relativt let nedbrydeligt, så risikoen for, at det kommer ned i grundvandet er meget lille. Derfor er det en overraskende observation, at man ser det komme ned i grundvandet. Politiken og beskyttelsesstrategien har slået fejl, siger Hans-Jørgen Albrechtsen.

Han sætter spørgsmålstegn ved om de nuværende restriktioner og godkendelsesprocedurer for sprøjtemidler er gode nok.

Miljøstyrelsen afviser kritik

Hos Miljøstyrelsen bekræfter kontorchef Lea Frimann Hansen, at der også er fundet rester af Roundup - nærmere bestemt stoffet glyphosat - dog ikke i store mængder, siger hun.

- Der kan være enkelte fund af glyphosat, og det kan skyldes forskellige faktorer blandt andet omstændighederne omkring boringerne og transport omkring meget kraftigt regnvejr, siger hun til DR Nyheder.

Lea Frimann Hansen er ikke bekymret over glyphosat-forureningen,

- Ud af de 39 procent, der er fundet i grundvandet, er langt de fleste pesticider allerede forbudt. Den ene procent glyphosat er ikke anderledes, end hvad der har været tidligere, oplyser hun.