Flere sygeplejersker skifter til det private: 'Nu får jeg en løn, der matcher mine kompetencer'

Der skal gøres noget ved løn og vilkår i det offentlige, lyder det fra Dansk Sygeplejeråd.

Camilla Rose Hansen er sygeplejerske og vikaransat. (Foto: © Dennis Olsgaard)

Højere løn og bedre arbejdstider.

Det var det, som fik sygeplejerskevikar Camilla Rose Hansen til at skifte job fra en offentlig ansættelse i en akutmodtagelse til et privat vikarbureau.

- Nu får jeg en løn, der matcher mine kompetencer. Jeg har forhandlet mig til omkring 10.000 mere udbetalt blandt på grund af nogle ekstra tillæg. Jeg kan også styre min arbejdstid meget mere selv, siger Camilla Rose Hansen.

Hun er en af flere sygeplejersker, der nu vælger at skifte job fra det offentlige til det private.

For otte år siden arbejdede 8,6 procent af alle landets sygeplejersker i en privat virksomhed. Sidste år var tallet oppe på knap 10 procent.

Det viser et specialudtræk, som Danmarks Statistik har lavet for DR.

I år forventer Dansk Sygeplejeråd, at tallet er steget endnu mere, fortæller formanden Grete Christensen:

- Det er helt klart mit indtryk, at det kun har accelereret endnu mere. Vi spurgte for en måneds tid siden sygeplejerskerne, hvor mange der havde søgt et job i den private sektor, altså udenfor det offentlige sundhedsvæsen. Og det var hver 10. sygeplejerske, siger hun.

Fik hjertebanken

Det er cirka tre måneder siden, at Camilla Rose Hansen sagde sit job op på akutmodtagelsen på Aalborg sygehus.

Det gjorde hun blandt andet på grund af et stort arbejdspres.

- Ærlig talt så var der nogle dage, hvor jeg stod ved computeren og bare havde hjertebanken, fordi det var så stressende, siger Camilla Rose Hansen.

- Jeg tror, jeg cirka har fået forhandlet mig til omkring 10.000 mere udbetalt, lyder det fra sygeplejerske Camilla Rose Hansen, som har fået nyt job i den private sektor. (Foto: © Dennis Olsgaard)

Lønnen og skiftende arbejdstider prægede også Camilla Rose Hansens beslutning om at forlade jobbet.

- Det er mere eller mindre ubehageligt at gå på arbejde og ikke vide, hvornår man kommer hjem igen. Det betyder, at man ikke kan planlægge sin fritid, siger hun.

Nu er hun ansat på akutmodtagelsen i Viborg via et privat vikarbureau.

- Nu kan jeg for eksempel ikke blive peget på og få at vide, at jeg skal blive efter arbejde. Så jeg kan gå hjem til tiden, siger Camilla Rose Hansen.

Sygeplejerskerne siger fra

Camilla Rose Hansen er langt fra den eneste sygeplejerske, der nu skifter til det private på grund af løn og hårde arbejdsvilkår. Det fortæller formanden for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen.

- Sygeplejersker bliver ikke bare gående i det, de er utilfredse med. Og nu er der en meget stor bevågenhed og en meget stor utilfredshed med både løn og vilkår, siger hun.

I 2021 strejkede og demonstrerede sygplejersker i hele landet blandt andet fordi, de er utilfredse med deres løn. Her ses et billede fra en demonstration på Herlev Hospital tilbage i september. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)

Grete Christensen mener, der snart skal gøres noget ved lønnen og vilkårene, hvis ikke vi skal miste dygtige sygeplejersker i offentlige ansættelser.

- Hvis ikke vi finder ud af at få gjort noget ved det her, så mister vi rigtig mange af dem, som er nogle gode gedigne sygeplejersker, som har mange års erfaring med sig, og som har holdt hånden under sundhedsvæsenet i rigtig lang tid. Det bekymrer mig virkelig meget, siger hun.

’Ikke et problem for regionerne’

Formanden for Regionernes Lønnings- og Takstnævn, Anders Kühnau (S), er dog ikke lige så bekymret for udviklingen som Grete Christensen, når det handler om sygeplejersker, der søger over i den private sektor.

- Vi ser en vækst i antallet af sygeplejersker både i det private og i det offentlige. Så det er isoleret set ikke et problem, at der bliver ansat flere i det private, så længe vi også er i stand til at rekruttere flere i det offentlige.

Man han understreger, at der stadig er mangel på sygeplejersker. Og det skyldes situationen, vi er i lige nu, hvor der er mange syge patienter.

- Det er vigtigt for mig at få fortalt, at vi faktisk aldrig har haft ansat så mange sygeplejersker på vores hospitaler, som vi har nu. Men alligevel mangler vi sygeplejersker og andet personale. Og det er simpelthen fordi, at der er så mange syge patienter lige nu, siger Anders Kühnau.

Derfor arbejder regionerne på at gøre mere for at ansætte sygeplejersker og andet vigtigt personale i den forbindelse.

- Det har vi et rigtig stort fokus på fra Danske Regioners side. Nu er der nedsat en lønstrukturkomite, som skal kigge på, hvordan lønningerne indenfor det offentlige skal være, og vi afventer de anbefalinger, der kommer derfra, siger Anders Kühnau.

Komiteen skal have afsluttet arbejdet senest ved udgangen af 2022.