Flere tandlæger får stjålet dyrt udstyr: Marie mistede for 800.000 kroner på én nat

Ifølge Rigspolitiet ser bølgen af tyverier organiseret ud.

Marie Damsbo Grau var nødt til at udskyde kunders behandling, da de stjålne maskiner var nogen, hun brugte dagligt. (Foto: Bárður Thomsen © (C) DR Nyheder)

De kravlede op på altanen, tog ruden ud ind til klinikken og stjal tre dyre maskiner uden at rode i skuffer, vælte møbler eller efterlade kaos. De tre maskiner var en 3D-scanner, en 3D-fræser og en keramikovn. Og de koster tilsammen omkring 800.000 at erstatte, fortæller Marie Damsbo Grau, der er tandlæge i Køge.

Hun er en af et stigende antal af tandlæger, der har haft indbrud i deres klinikker, hvor tyve er stukket af med udstyr for over 100.000 kroner.

Codan, der ifølge egne tal forsikrer omkring 80 procent af danske tandlæger, beretter således om, at hvor der kun var fire indbrud med tyveri for over 100.000 kroner i 2017, var der 9 i 2018 - og allerede 12 i 2019, hvor seks af dem alene blev udført i juni. Og den tendens bekræfter både Tandlægeforeningen, Forsikring & Pension og Rigspolitiet.

- Det er en temmelig voldsom stigning, forklarer skadesdirektør hos Codan, Henrik Bundgaard.

  • Det var en fræser som denne, der var det mest kostbare, tyvene stak af med. Maskinen kan på kort tid lave en krone til en defekt tand. (Foto: Bárður Thomsen © (C) DR Nyheder)
  • En computer med en tilhørende 3D-scanner som denne blev også stjålet. Den bruges til at fotografere tanden, som fræseren skal lave en krone til. (Foto: Bárður Thomsen © (C) DR Nyheder)
1 / 2

Han forklarer, at de har sendt breve ud til over 1.000 kunder, hvori de opfordrer dem til at se på sikkerheden i tandlægeklinikkerne.

- Tyvene går primært efter højteknologiske apparater af høj værdi, som er relativt nemme at komme af med. Fræsere, scannere og ovne, siger Henrik Bundgaard. Altså præcis de samme ting, som Marie Damsbo Grau fik stjålet.

Havedøren stod åben en novembermorgen

Marie Damsbo Grau var mødt på arbejde en morgen i november som alle andre arbejdsdage. Der var koldt udenfor - og det var der underligt nok også i klinikken.

- Jeg kommer ind og tænder lyset, som jeg plejer. Og der ser jeg, at havedøren står åben. De sidste, der var der i går, var rengøringen - og de plejer at være meget pligtopfyldende, tænker jeg. Jeg kunne ikke forstå, at de skulle have glemt at lukke døren, fortæller den 48-årige tandlæge. Men da hun kigger sig omkring i klinikkens mange, små rum opdager hun, at de tre dyre maskiner er væk.

- Man bliver selvfølgelig lidt forskrækket af et indbrud, men min første tanke er faktisk ikke, om der er nogen derinde. Og det er heldigvis heller ikke noget, jeg tænker over til dagligt nu.

(Se, hvordan tyvene kom ind i tandlægeklinikken - artiklen fortsætter under)

Marie Damsbo Grau var heldigvis forsikret og slap med at betale 3.000 kroner for at få udstyret erstattet. Til gengæld blev patienters tider skubbet, og så har hun set sig nødsaget til at investere i en række sikkerhedsforanstaltninger.

Der er kommet nye låse på dørene, en række lamper på altanen og et alarmsystem, der koster penge hver eneste måned.

Men det viste sig hurtigt at være penge værd.

I juni havde hun nemlig indbrud igen, hvor tyvene dog ikke kunne få fat i de dyre maskiner, der var gemt bag en låst dør. De endte derfor med kun at forlade klinikken med en lampe og et knækket dørhåndtag, da politiet også hurtigt var på pletten. Og igen kort efter reagerede hendes alarm endnu en gang.

Og de tre tilfælde står i stærk kontrast til, at Marie Damsbo Grau har haft sin klinik siden 2001, og aldrig før har haft indbrud.

DR Nyheder har været i kontakt med andre tandlæger, der tilsvarende har fået stjålet scannere, fræsere og ovne.

Rigspolitiet: De virker professionelle og organiserede

I Rigspolitiet kan de også se tendensen, når de i deres systemer søger i tyverianmeldelser med relation til tandlæger.

- Man kan godt operere ud fra en idé om, at det på en eller anden måde er organiseret. Det her er tyve, der går meget målrettet efter det her udstyr fra tandlægeklinikker, fortæller vicepolitiinspektør i Rigspolitiet, Henrik Andersen.

De formoder, at de ubudne gæster måske endda arbejder efter bestilling - og med viden om, hvor og hvordan de kan afsætte de dyre, stjålne maskiner.

- Man vil nok godt kunne kalde dem professionelle og specialiserede. De ved præcis, hvad de går efter og har tydeligvis en plan, når de kommer til Danmark. Jeg tror ikke, det er lokale indbrudstyve, der laver det her, siger Henrik Andersen.

De oplyser, at indbrud i tandlægeklinikker generelt er fordelt jævnt over hele landet. Men de her særligt dyre indbrud har især ramt Syddanmark - og så Nordsjælland i juni, hvor der var hele seks indbrud, hvor dyrt udstyr blev taget.

- Det kommer i klumper forskellige steder i landet. Det virker som om, at man laver et antal indbrud og forsvinder igen - og så kommer man - eller nogle andre - tilbage den følgende måned.

Intet af det stjålne er endnu dukket op i Danmark, så Rigspolitiet formoder endvidere, at det afsættes uden for Danmark.

- Vi har set et enkelt eksempel på, at det er dukket op i Østeuropa. Og hvis man slår til om natten i Syddanmark for eksempel, kan man være langt nede i Tyskland, før det overhovedet bliver meldt.