Flere tusind landboliger kan blive sommerhuse

Over 2.000 helårsboliger i Guldborgsund, Vordingborg og på Lolland kan blive til sommerhuse. Regeringen har gjort det lettere at bruge helårsboliger som sommerhuse, men det går langsomt med at finde købere til fleksboligerne.

Drømmer du om at bo få hundrede meter fra vandet eller tæt ved marker og skov, så er det måske værd at tænke på at købe et billigt hus i Guldborgsund, Vordingborg eller på Lolland.

Hele 1.534 helårsboliger i de tre kommuner ligger tæt på kysten og kan med fordel sælges som fleksboliger, hvor husene også må bruges som sommerhuse. Oveni kommer 601 huse midt i naturen og 894 boliger i landsbyer, som også kunne få status som fleksboliger.

Det viser en ny rapport fra Oxford Research for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, som har kigget på potentialet for fleksboliger i de tre kommuner.

Mange andre egne af Danmark rummer også egnede fleksboliger, og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) ser store mulighed i at bruge huse til sommerhuse, som måske ellers ikke ville kunne sælges og stå tomme.

- Der er et stort potentiale for at bruge husene som fritidsboliger. Folk vil gerne bo autentisk, og det har de mulighed for, siger ministeren.

Carsten Hansen oplyser, at turistindustrien skønner, at man kan leje 18-20.000 flere sommerhuse ud end i dag. Fleksboligerne kunne være en gevinst for økonomien i yderområderne og samtidig gøre det lettere at sælge sin bolig.

Landsbyer bliver vintertomme

Det er dog ikke alle landsbyboere, der drømmer om, at husene bliver solgt som sommerhuse. Vordingborg Lokalråd mener ikke, at Vordingborg-området er egnet til fleksboliger.

- Hvis folk kun bor her periferisk i sommermånederne, får man ikke rigtigt kontakt med dem, mener Jørgen Nymark, næstformand i lokalrådet.

Han frygter, at områder bliver mennesketomme om vinteren, hvis boligerne er ejet af sommerhusejere. Men det er en svær diskussion, for det er heller ikke pænt, når huse ikke kan sælges og forfalder, erkender han.

Skuffende salg af fleksboliger

Siden foråret 2013 har det været muligt at bruge mange landejendomme som sommerhuse. Men salget af de såkaldte fleksboliger går for langsomt, og det ærgrer borgmester John Brædder fra Guldborgsundlisten.

- Jeg er en anelse skuffet over salget i forhold til potentialet, også set i lyset af, hvordan man markedsførte fleksboligerne, siger Guldborgsunds borgmester.

Han tror, flere ting afholder folk fra at slå sig ned i Guldborgsund. Blandt andet er det afgørende at få udbredt bredbåndet, så folk kan arbejde fra sommerhusene og helårsboligerne.

Til gengæld har Lolland så småt fået gang i salget af fleksboliger. I år har 75 personer fået tilladelse eller forhåndstilkendegivelse på, at boligen må bruges som sommerhus. Der er dog stadig langt til potentialet på 1.000 fleksboliger i kommunen.

Regeringen vil gerne sætte mere skub i salget af flexboliger og har ændret lovgivningen i år. Det betyder, at har man først fået tilladelse til at bruge et helårshus som sommerhus, kan man også sælge det videre som fleksbolig.

Facebook
Twitter