Flere tusind studiepladser er ledige uden for de store byer

Det er stadig landets fire store byer, der tiltrækker flest studerende. Stik imod politikernes ønske.

Når de nye studerende i år finder sig til rette i undervisningslokaler og auditorier på landets videregående uddannelser, så vil der nogen steder være rigtig god plads. Faktisk er der stadig mere end 14.000 ledige studiepladser tilbage.

Helt nøjagtigt er der 14.508 pladser fordelt på 424 uddannelsessteder.

Lige over halvdelen af de ledige uddannelsespladser - nemlig 7.823 - skal findes uden for de fire største byer København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Og selvom antallet ikke er meget højere end det antal ledige studiepladser, man kan finde inde i byerne, så skal det ses i lyset af, at langt de fleste uddannelsespladser udbydes i de fire største byer.

Så det er markant, mener de hos Tænketanken DEA.

- Antallet af ledige studiepladser er rigtig stort uden for de store byer, siger Tobias Høygaard Lindeberg, udviklingschef i Tænketanken DEA.

Ialt er der optaget 67.425 studerende i år. Og det er sket en generel stigning i antallet af optagne siden 2019, hvor 65.714 blev optaget på en videregående uddannelse.

Men mens uddannelserne i de fire største byer har oplevet fire procent flere studerende siden 2019, har uddannelserne uden for København, Aarhus, Odense og Aalborg oplevet et mindre fald på én procent.

- Det er ikke så meget den udvikling, der er sket i år, men at den lægger sig opad den generelle situation, at vi har mange flere ledige studiepladser uden for de store byer end i de store byer, der er problemet, siger Tobias Høygaard Lindeberg.

Det er nemlig en udfordring med for få ansøgere i de mindre byer, hvis man vil opretholde uddannelserne, mener han.

Kun 31 lærerstuderende i Skive

Problematikken kan blandt andet ses på velfærdsuddannelserne rundt omkring i Danmark.

Eksempelvis på læreruddannelsen på VIA University College i Skive, hvor man i år kun kan se frem til 31 kommende lærerstuderende, selvom man kan tilbyde plads til 158.

- Vi har desværre rigtig mange ledige pladser i Skive. Vi har set et faldende optagelsestal de seneste år, og det er et stort problem for samfundet, fordi vi i fremtiden vil komme til at mangle mange lærer, siger prorektoren ved VIA University College, Gitte Sommer Harrits.

I foråret præsenterede regeringen udspillet ‘Tættere på - flere uddannelser og stærke lokalsamfund’ med en ambition om at skabe større geografisk spredning i uddannelserne.

Man vil eksempelvis have 60 procent af de fire største velfærdsuddannelser - herimellem læreruddannelsen - til at ligge uden for de fire største byer, og derfor skal der flyttes 1.300 uddannelsespladser væk fra København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Mens der samtidig skal skabes 1.000 nye pladser på velfærdsuddannelserne.

Gitte Sommer Harrits kan ikke rigtig forestille sig, hvordan det skal ændre på situationen i Skive.

- Vi får måske bare flere ledige pladser, hvis man flytter uddannelser ud, hvor der i forvejen mangler studerende, siger Gitte Sommer Harrits

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) ærgrer sig over, at der stadig er mange ledige studiepladser uden for de fire største byer, men hun tror fortsat på det politiske udspil.

(Foto: Emil Helms)

- Tendensen er den samme, derfor er der brug for den meget brede politiske aftale, vi indgik lige inden sommer, der skal gøre op med den her udvikling, siger hun.

Ane Halsboe-Jørgensen er nemlig overbevist om, at man kan få flere unge ud i landet ved at flytte uddannelserne.

- Det handler om at sige: ‘Det er her pladserne er. Hvis du vil være lærer, må du søge herhen.’ Det har jeg intet problem med, at vi som politikere tager ansvar for, siger hun.

Facebook
Twitter