Flere tusinde solformørkelsesbriller revet væk fra Planetariet

På under et døgn har Planetariet i København solgt næsten 9.000 beskyttelsesbriller.

Det er briller som disse, man skal iføre sig, hvis man vil se solformørkelsen. Det kan give varige øjenskader, hvis man ser mod solen uden beskyttelse, og det duer ikke at bruge solbriller under formørkelsen. (Foto: © Linda Kastrup (arkiv), Scanpix)

Interessen for morgendagens solformørkelse er massiv over hele landet.

Titusindvis af briller er blevet udsolgt på få dage, fordi danskere er bevidste om, at man skal beskytte øjnene med de korrekte briller.

På Tycho Brahe Planetariet i København har de før den usædvanlige begivenhed bestilt ekstra mange solformørkelsesbriller.

Men antallet af købere overgår langt mængden. 9.000 nye briller blev sat til salg onsdag. Og til formiddag var der under 500 tilbage.

Kø fra morgenstunden

Foran Planetariet har hundredevis af mennesker stået i kø helt ned til Søerne i København for at købe briller, oplyser Planetariet til DR Nyheder.

Flere af dem har stået der siden klokken 08.00 i morges.

Planetariet er det eneste sted i københavnsområdet, hvor man sælger de godkendte briller.

https://twitter.com/morten_pape/status/578502696858206208

Udsolgt i Aarhus på tre timer

Udsolgt af briller har de allerede fået på Steno Museet i Aarhus.

Først røg 14.000 briller forleden, men onsdag fik museet fat på yderligere 3.000 briller. Og den store interesse gav kø fra klokken 06.00 i morges. Der var udsolgt efter omkring tre timer.

- Det er langt over forventning, det er fantastisk. Vi havde ikke regnet med den interesse. I 1999 solgte vi kun mellem 5000 og 6000 par, sagde administrationsleder på Steno Museet, Bente Thousgaard, tidligere i dag til DR Nyheder.

Brillekæden Louis Nielsen uddelte torsdag morgen 3700 briller fordelt på 50 pr. butik. Også de forsvandt med det samme, butikkerne slog dørene op klokken 10.00, fortæller pressechef Tino Pedersen til DR Nyheder.

Illustreret Videnskab revet væk

Magasinet Illustreret Videnskab har i den nyeste udgave vedlagt et par solformørkelsesbriller, hvilket har gjort, at bladet er blevet revet ned af hylderne.

Det er ejet af Bonnier Publications, hvis kundeservice oplyser til DR Nyheder, at man hele formiddagen er blevet kimet ned af kunder, som vil have fingre i et blad blot for at skaffe brillerne.

Men meldingen lyder, at der stort set ingen eksemplarer er tilbage. Og da bladets lager ligger i Norge, bliver der ikke hastetrykt flere.

Sådan så køen foran Planetariet i København ud onsdag:

https://twitter.com/Ill_Videnskab/status/578213593109368833

Hvis man vil gøre sig nogen forhåbninger om at få et par af de meget eftertragtede briller, kan man forsøge at se efter Illustreret Videnskab i de store supermarkeder som Føtex, Bilka og SuperBrugsen.

Skyer truer oplevelsen

Fredagens solformørkelse er over Danmark delvis, fordi omkring 80 procent af solen er dækket af månen. Den begynder omkring klokken 9.40 og slutter klokken 12.00.

Det bedste udsyn sker fra klokken 10.48. Men vejret bliver afgørende for oplevelsen, og lige nu lover forskellige prognoser desværre skyer. Og så bliver der ikke meget at se på himlen.

Du kan også nøjes med at følge med foran tv'et eller på computeren live på dr.dk.

Fredag formiddag er der delvis solformørkelse i Danmark, mens den er total over Færøerne og Svalbard. DR følger solformørkelsen direkte på dr.dk og DR2 - og du kan selv bidrage med hashtagget #DRsolformørkelse.

VIDEO Sådan laver du dit eget solteleskop. Klik på play.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5506a7e76187a412f4cb7974