Flere unge dropper tandlægen: 'Det er dyrt at blive væk'

Bare et par år uden tandlægebesøg kan få alvorlige konsekvenser, lyder det.

I Danmark er tandlægebesøg kun gratis for børn og unge under 18 år. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

Kender du det med ikke lige at få taget sig sammen til at få tjekket tænderne ved tandlægen?

Så er du langt fra den eneste.

Flere og flere unge dropper nemlig at gå til tandlægen, selvom det senere i livet kan vise sig at blive en dyr beslutning.

Tilbage i 2006 var tæt på 50 procent af de unge i den aldersgruppe forbi tandlægen, men i 2017 var det faldet til 38,3 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Udviklingen er bekymrende, mener Susanne Kleist, der er praktiserende tandlæge i Roskilde og formand for Tandlægeforeningen.

- Det betyder utrolig meget, at man holder fast i den gode pleje fra børnetandplejen, så man undgår huller stort set hele livet:

- Vi tandlæger er sat i verden for at forebygge sygdomme i munden, men det kræver, at vi får en snak med den enkelte og laver en individuel plan. Så vi for eksempel kan vejlede om kost og forbrug af sodavand, siger hun.

For de unge er prisen i høj grad en væsentlig barriere for at komme til tandlægen, men det er belagt med myter, at det er så dyrt at få tjekket sine tænder, mener Susanne Kleist.

- Når vi spørger de unge, siger de stadig, at det er dyrt, men ofte kan et tjek og en rensning klares for mellem 300 og 500 kroner om året, siger hun.

Mange unge stryger problemfrit igennem den gratis tandpleje i skolesystemet - og derfor vælger de at udskyde tandlægebesøget i nogle år. Men det kan meget hurtigt give bagslag.

- Selvom du er 18 år og i princippet ikke har nogen huller, så har omkring 60 procent af jer begyndende huller. Hvis de ikke holdes nede, ender de som rigtige huller.

- Og så risikerer man at få en dyrere tandlægeregning. Der skal ikke gå meget mere end et par år, før det kan gå galt, siger Susanne Kleist.

Men kan du ikke forstå de unge, der synes, det er mange penge, når de skal lægge op mod 500 kroner, og det ikke engang gør ondt endnu?

- Jeg kan godt se det, men det er faktisk et lillebitte beløb sat op imod at komme efter to eller tre år og så få en regning på flere tusinde kroner. Det er en god investering i din egen sundhed, siger Susanne Kleist.

I tandlægeklinikken i Roskilde har hun behandlet flere unge, der er gået hjem med en regning på op mod 10.000 kroner.

Forværrer andre sygdomme

På Tandlægeskolen på Københavns Universitet vil professor Palle Holmstrup ikke udelukke, at en del af de unge over 18 år kan klare sig med ét tandlægebesøg hvert andet år, men han mener, at det er helt afgørende, de ikke falder ud af systemet.

- Så gør det ikke bare ondt i munden, men også i baglommen, siger han.

Herunder kan du se, hvordan tandlæger dele patienterne op, alt efter hvor store tandproblemer de har:

Nyere forskning viser, at sygdomme i mundhulen faktisk kan forværre forløbet af andre sygdomme - blandt andet diabetes, hjertekar-sygdomme og leddegigt.

- Efterhånden som vi ved mere og mere om, hvad sygdomme i mundhulen betyder for den øvrige organisme, så er det så meget desto mere vigtigere, at sygdomme i mundhulen bliver behandlet på rette tid.

- Og det skal selvfølgelig helst ske i en ung alder, ved at man kommer regelmæssigt til tandlæge, siger Palle Holmstrup.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er koblingen mellem dårlige tænder og andre alvorlige sygdomme dog ikke tilstrækkeligt dokumenteret endnu

På politisk dagsorden

Tandlægeforeningen foreslår, at der for de 18-25-årige indføres et større økonomisk tilskud til den forebyggende tandpleje, som handler om undersøgelser, tandrensninger og røntgenbilleder.

I øjeblikket sidder ordførere for alle partierne i Folketinget og drøfter fremtidens tandpleje. Her er overgangen fra børne- og ungetandplejen til voksentandplejen på dagsordenen.