Flere unge piger forsøger selvmord

Antallet af teenagepiger, der prøver at tage deres eget liv, er firedoblet i det seneste 20 år. Eksperter mener, det skyldes samfundets massive krav om succes.

Flere teenagepiger prøver at tage deres eget liv. Det foretrukne middel er hovedpinepiller. (© stock.xchng)

På landsplan er antallet af danskere, der forsøger at tage deres eget liv, nedadgående. Men én bestemt gruppe afviger markant ved at have firedoblet antallet af selvmordsforsøg i de seneste 20 år.

Det er de unge teenagepiger på 15-19 år, som siden 1990 har markeret sig ved en stigning på 400 procent i antal selvmordsforsøg.

De færreste ønsker i virkeligheden at dø

Årsagen til de mange selvmordsforsøg blandt unge piger, skyldes samfundets voldsomme pres, mener eksperter.

- De skal kunne det hele. De skal være dygtige i skolen, se godt ud, have mange kammerater, få et hav af sms'er hver dag, have kontakter på Arto.dk - i det hele taget være seje, populære og sjove, siger psykolog og selvmordsforsker Ida Koch til avisen 24timer.

Hun forklarer, at det er de færreste, der i virkeligheden ønsker at dø.

- De føler sig låst fast i situationen, og så er det her et råb om hjælp. De færreste har for alvor tænkt igennem, at de risikerer at dø af det.

Selvmordsforsøg blandt drenge er faldet

Den voldsomme stigning i selvmordsforsøg er specielt for de unge piger. Blandt de jævnaldrende drenge er antallet i de seneste år faldet ligesom i de øvrige aldersgrupper.

- En forklaring kan være, at forventningerne til de to køn nu er de samme. Drengene har gennem generationer vænnet sig til det store forventningspres. Pigerne er først ved at lære at håndtere disse krav nu, siger Ida Koch.

Antallet af selvmordsforsøg registreres kun for Fyns Amt, hvor andelen af teenagepiger, der forsøger at tage deres eget liv, er steget fra 25 i 1990 til 104 i 2004, men tendensen er den samme i hele landet.

På landsplan svarer det til at cirka 1250 piger årligt indlægges på et sygehus efter et selvmordsforsøg.

Facebook
Twitter