Flere unge skader sig selv: Sådan kan venner, forældre og lærere opdage det

Få gode råd om, hvordan du opdager og håndterer unge, der skader sig selv.

34 procent af gymnasieeleverne herhjemme har på et tidspunkt i deres liv udøvet selvskade, viser en ny undersøgelse. (Modelfoto) (Foto: Sinar 2)

Det kan være meget svært at opdage, når børn og unge skader sig selv.

Ofte skammer de sig over det og skjuler derfor deres skader for omverdenen.

Så hvad kan man gøre, hvis man har en mistanke om selvskadende adfærd hos sine børn eller en god ven?

DR Nyheder har talt med Sabine Elm Klinker, der er vicedirektør i Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade.

Hun kalder det et 'samfundsproblem, alle har et ansvar for', når hver tredje gymnasieelev ifølge en undersøgelse fra Aalborg Universitet, som Berlingske beskriver, har gjort skade på sig selv.

Og hun understreger, at det er meget kompliceret at dæmme op for.

- Børn og unge har sjældent lyst til, at deres forældre får det at vide. Derfor oplever vi ofte, at det er børn og unge i netværket, der er de første, der ved det. Rigtig mange kan holde det hemmeligt mellem hinanden. Og som en god ven 'sladrer' man jo ikke. Vores råd er, at man trods det får involveret nogle voksne.

- Det er ikke sikkert, det lige skal være forældrene i første omgang, men så en lærer eller en anden voksen, og så må den voksne agere videre på det. I første omgang skal det flyttes væk fra, at det er børnene, der tager ansvar for hinanden, siger Sabine Elm Klinker.

Dækker kroppen

Men først skal de pårørende opdage, at barnet eller den unge skader sig selv og forstå, at der er tegn på mistrivsel.

Her kan man blandt andet lægge mærke til, om de i stigende grad trækker sig fra sociale sammenhænge eller i det hele taget begynder at opføre sig anderledes.

- Specifikt i forhold til selvskade kan man se efter, om barnet eller den unge dækker sin krop meget og går med lange ærmer, selv om det er varmt. Eller at se efter nogle mærker eller skader på kroppen, som man ikke har set før, siger Sabine Elm Klinker.

Det kan også være, at barnet eller den unge ikke vil gå i badetøj ved stranden eller pludselig ikke vil være med til gymnastik eller idræt i skolen længere.

Ekspert forklarer blandt andet det stigende antal selvskadende gymnasieelever med de sociale medier, der skaber et enormt pres. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Opdager forældre eller venner først nogle af de her tegn, så skal de ikke være bange for at konfrontere barnet eller den unge med det samme, lyder det.

- Vi opfordrer til at dele sin bekymring. Nogle voksne kan tænke, at de gør de værre ved at spørge til det, hvis det nu ikke rigtigt har udviklet sig endnu. Det gør man ikke. Man skal ikke være bange for at gøre det værre. Så spørg til de følelser, der ligger bag selvskaden i stedet for at fokusere alt for meget på den fysiske selvskade.

- Vi anbefaler, at man undgår dramatiske reaktioner og har fokus på, at man er glad for at have fået det at vide, så man nu har mulighed for at hjælpe. Mange kan reagere meget voldsomt på selvskade, fordi man også kan komme til at tænke på selvmord, men selvskade er ikke et selvmordsforsøg. Det er et forsøg på at overleve, et forsøg på at håndtere de svære ting i livet, siger Sabine Elm Klinker.

Selvskadende adfærd kan ifølge eksperter godt sammenlignes med den beroligelse, man kan få af at drikke alkohol. Mange, der skader sig selv, oplever altså kortvarigt en pause fra ubehagelige følelser.

Find en, du stoler på

Det næste skridt er at få involveret nogle fagfolk, der kan hjælpe barnet eller den unge med at komme væk fra den selvskadende adfærd.

- Det er en rigtig god ide at få involveret den pædagogiske psykologiske rådgivning (PPR) og egen læge. Og så er der gratis og anonym rådgivning hos Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade, siger Sabine Elm Klinker.

Tidligere på året stod 22-årige Emilie Haahr frem og fortalte, at hun havde skåret i sig selv, siden hun var 12 år.

Hun fik hjælp af en psykolog til at tale om sine følelser, og netop det at tale åbent om de ting, man går og bokser med, er hendes bedste råd til andre unge, der skader sig selv.

- Find én, du virkelig stoler på, og tal med dem om, hvad der foregår. Det kan både være en professionel og en ven, du taler med - bare det er én, der accepterer dig for den, du er, fortalte Emilie Haahr.

Se hele Emilies historie i videoen her:

Opdatering: Artiklen er blevet opdateret med nyt billede.