Flere uvaccinerede gravide indlægges med corona: 'Det er bekymrende'

Sundhedsstyrelsen og fødselslægerne opfordrer nu alle gravide til at blive vaccineret.

Kun 57 procent at de gravide er i øjeblikket vaccineret mod coronavirus. (Foto: HANNAH BEIER © Ritzau Scanpix)

Markant flere gravide kvinder har været alvorligt syge med coronavirus dette efterår, sammenlignet med 2020.

Mens der i perioden juni-november 2020 var otte gravide kvinder, der var svært syge med coronavirus, var der i år i samme periode 31 svært syge gravide.

Det fortæller Annemette Wildfang Lykkebo, der er ledende overlæge ved Kolding Sygehus og formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, som repræsenterer landets fødselslæger.

- Blandt de 31 tilfælde, der er rapporteret de sidste seks måneder, har 94 procent af kvinderne ikke været vaccineret. Det siger noget om, at det er de ikke-vaccinerede, der bliver ramt af den svære sygdom, siger hun.

- Det er en lille gruppe, der får de her svære komplikationer, men den er dog større end i den første del af pandemien, og derfor går vi nu ud og opfordrer alle gravide til at blive vaccineret.

Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen understreger, at det er trygt at blive vaccineret som gravid.

Kun 57 procent at de gravide er i øjeblikket vaccineret, og det er under landsgennemsnittet, hvor 76 procent af befolkningen er færdigvaccineret.

Og derfor opfordrer også Sundhedsstyrelsen endnu en gang alle gravide til at blive vaccineret.

- Det har hele tiden været vigtigt for gravide at blive vaccineret mod coronavirus, fordi de er i øget risiko for at blive alvorligt syge med corona, siger Bolette Søborg, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

- Grunden til, at vi nu kommer med endnu en opfordring, er, fordi tilslutningen til vaccinen er lavere blandt de gravide end den øvrige befolkning, og fordi deltavarianten måske kan gøre gravide mere syge, end vi har set tidligere, siger hun.

Større smittetryk og mere aggressiv variant

Og det stigende antal gravide, der er svært syge med coronavirus, bekymrer Annemette Wildfang Lykkebo.

- De gravide, der får et alvorligt forløb, bliver rigtig syge. Det kan betyde, at man skal føde før tid, at man skal have tilført ilt eller indlægges på intensiv, og det kan desværre også betyde, at barnet går til, siger hun.

I perioden juni-november 2020 døde ét barn under graviditeten eller kort efter fødslen, fordi moderen var smittet med coronavirus. I samme periode i år var der 11 børn, der døde, fordi moderen var smittet under graviditeten.

Annemette Wildfang Lykkebo er bekymret over det stigende antal alvorligt syge gravide.

- Det er vigtigt for mig at sige, at langt de fleste gravide, der får coronavirus, kommer over det uden komplikationer og har lette forløb. Men dem, der bliver svært syge, er de uvaccinerede. Derfor opfordrer vi kraftigt til, at dem, der ikke er vaccineret, genovervejer det og bliver vaccineret, siger Annemette Wildfang Lykkebo.

Hvorfor har man set en stigning i antallet af alvorlige forløb hos gravide med corona i år sammenlignet med sidste år?

- Vi ved fra udlandet, at deltavarianten har vist sig at være langt mere aggressiv, og det tænker vi også spiller en rolle for vores gravide her i Danmark.

Hun peger også på, at smitten i øjeblikket er høj blandt skolebørn, og mange gravide har børn i den målgruppe og dermed kan være mere udsat for smitte.

- Gravide udgør en risikogruppe og er i øget risiko for at få alvorlig sygdom. Det har vi vidst hele tiden, men forskellen fra sidste år er, at vi nu har et åbent samfund, og de gravide er udsat for langt højere smittetryk, siger hun.

Ingen øget risiko ved vaccine til gravide

Bolette Søborg mener også, at det åbne samfund og den dominerende deltavariant er grunden til, at flere gravide kvinder nu bliver alvorligt syge.

- Vi anbefaler, at man bliver vaccineret fra andet trimester af sin graviditet, og derfra kan man blive vaccineret hele vejen frem til fødslen, siger hun.

Er der ikke nogen risiko ved at blive vaccineret som gravid?

- Nej, det der nøjagtigt den samme risiko som for ikke-gravide. Det er trygt at blive vaccineret som gravid, siger Bolette Søborg.

Og Annemette Wildfang Lykkebo håber, at flere vaccinerede gravide, vil føre til færre alvorligt syge.

- Hvis flere gravide bliver vaccineret, så er det vores håb, at vi vil reducere antallet af svært syge gravide. Man bliver ikke lige så syg, når man er vaccineret, siger hun.