Flere vælger lynskilsmisse foran computeren

Nye regler gør det nemmere at få en hurtig skilsmisse, og det har mange ægtepar valgt at benytte sig af, viser nye tal.

Antallet af skilsmisser steg fra 2012 til 2013 med omkring 3000 skilsmisser til hele 18.236. Samtidig er antallet af separationer faldet med omkring 4000. I begge tilfælde sker størstedelen efter de nye regler trådte i kraft. (Foto: © modelfoto, Colourbox)

Siden 1. juli 2013 har ægtepar blot skullet bruge en computer og deres NemID for at blive skilt uden en seperationsperiode på et halvt år.

Og det har tusindvis af danskere allerede valgt at benytte sig af. Antallet af skilsmisser steg fra 2012 til 2013 med omkring 3000 skilsmisser til hele 18.236.

Samtidig er antallet af separationer faldet med omkring 4000. I begge tilfælde sker størstedelen, efter de nye regler trådte i kraft. Det viser landsdækkende tal fra Statsforvaltningen.

- Regelændringerne skulle gøre det muligt uden anden årsag at blive skilt. Vi kan se, at der er en del, der har fulgt den løsning og springer separationen over. Ved at gå direkte til skilsmisse er man helt fri af hinanden med det samme. Man kan gifte sig med det samme, hvor man før skulle vente til seprationsperioden var ovre, siger kontorchef i Statsforvaltningen København, Hroar Kolmos til DR Nyheder.

Nemt og bekvemt

Ifølge Søren Marcussen, der er Uddannelsesleder på Center for Familieudvikling, er der to hovedforklaringer på, hvorfor danskerne for alvor har taget lynskilsmissen foran computeren til sig.

- Den ene grund er, at en skilsmisse for nogle bliver en del af en konflikt, så går man ind og gør det forbi foran computeren. Mange ønsker at slippe for at se den anden og komme videre i livet. Det er en rar og nem måde hurtigt at slippe ud af relationen på.

- Den anden grund er, at økonomien er ved at vende. Før valgte mange at blive sammen af økonomiske årsager, men nu er det blevet lettere at sælge huse igen, siger han.

Fortryder man, er det for sent

Hos Statsforvaltningen fortæller Hroar Kolmos, at ægtepar kan sende en skilsmissebegæring ind digitalt på for eksempel en fredag, og allerede næste fredag kan den være behandlet, og så er ægtefolk skilt på bare en uge.

Derfor oplever Statsforvaltningen i højere grad, at ægtefolkene henvender sig, fordi de har taget en for drastisk beslutning.

- Skilsmisse er alt i alt blevet hurtigere at ordne, og det kan folk godt blive forskrækket over. Vi oplever to-tre gange om måneden, at par henvender sig, fordi de fortryder efter kort tid. Men så er det altså for sent. Så er de skilt, og de må en tur til præsten eller på rådhuset igen, siger Hroar Kolmos.

42,7 pct. af alle ægteskaber ender i skilsmisse, viser de nyeste beregninger fra Danmarks Statistik af skilsmisseprocenten for 2012.

I 2012 var der flest skilsmisser blandt københavnere og vestsjællændere.