Flere vil give plads til muslimske helligdage

Debatten om fejringen af den muslimske højtid eid går højt. Men faktisk er det en udbredt holdning at give plads til andre religiøse helligdage end de folkekirkelige.

Fra Eid-fest på Nytorv i København sidste år i september. (Foto: Camilla Rønde © Scanpix)

Eid-middag i Snapstinget, eid-fest på Københavns Rådhus, skolelukkedag i anledning af eid og fokus på ramadanen i DRs P3.

I debatten forud for fejringen af ramadanens afslutning går bølgerne højt. Mange mener, at den muslimske helligdag fylder for meget og dermed skader integrationen.

Men der er ikke noget at sige til, at debatten går højt, siger professor Lisbet Christoffersen fra Center for Europæisk Islamisk Tænkning, der i dag udkommer med en rapport om religionens rolle i det offentlige rum.

- Når fronterne trækkes så hårdt op i debatten, så skyldes det, at Folkekirkens position er den fælles dominerende i Danmark. Vi er et folkekirkeland, hvor religion fylder meget i det offentlige rum. Men over for står den meget sekularistiske position, der siger ingen religion i det offentlige rum, forklarer Lisbet Christoffersen.

Giv plads til andre

Forskerne bag rapporten, der baserer sig på interview med religiøse og sekulære ledere, blandt andet politikere, havde ventet, at dem, der ville have religionen helt ud af det offentlige rum ville fylde meget.

Men faktisk viser rapporten, at en ny, pragmatisk holdning er den mest udbredte.

- Meget overraskende så viser vores undersøgelser, at den mest udbredte holdning er, at man skal bevare de folkekirkelige helligdage men overveje at inkludere andre religiøse helligdage. Eller give andre religioner mulighed for at holde fri på helligdagene, siger Lisbet Christoffersen.

Åbenhed og frisind - gode danske værdier

Kirkeminister Manu Sareen glæder sig over den del af rapportens konklusioner.

- Jeg synes, undersøgelsen vidner om, at der er åbenhed og frisind i befolkningen overfor andre religioner. Det er gode danske værdier, vi skal holde fast i, skriver han i en kommentar til dr.dk.

Regeringen har dog ingen planer om at indføre nye helligdage.

Hvad mener du, bør vi udvide helligdagene med helligdage fra andre religioner?Deltag i debatten.