Flere virksomheder aflyser julefrokosten, selvom der ikke er restriktioner

Det er især store virksomheder, der aflyser julefrokosten.

Blandt andet Danske Fragtmænd har aflyst deres julefrokost af frygt for coronasmitte. (Foto: Grafik: Søren Winther Nørbæk)

Som var det plottet til en tv-julekalender, er julen igen i fare. Eller julefrokosterne er i hvert fald.

Flere virksomheder såsom Danske Fragtmænd, Danfoss, Aarstiderne og DR har aflyst deres store firmajulefrokoster, selvom der endnu ikke er nogen myndigheder, som beder dem om det.

Den tendens har de, der skal levere flæskesteg, bestik og fadøl til festerne, også opdaget.

- Vi oplever, at der allerede er kommet rigtig mange aflysninger, siger Mia Amalie Holstein, som er vicedirektør i SMV Danmark og her taler på vegne af de små og mellemstore virksomheder, der lever af events.

Brancheorganisationen Danmarks Restauranter og Cafeer oplever dog ikke nær så mange aflysninger.

- Men de, der har aflyst, er primært de store selskaber. De mindre selskaber holder fast i deres bookinger, siger direktør Torben Rosenstock.

Og dét selvom man lige nu egentlig må fylde hele Parken med nissehue-beklædte og kollega-kyssende ansatte.

Intet forsamlingsforbud til julefrokoster

Der er nemlig intet forsamlingsforbud. Så når Danske Fragtmænd aflyser årets julefrokost, er det ikke Mette Frederiksens (S) beslutning. Det er Jørn P. Skovs.

- Vi var bekymrede for, at folk kom for tæt på hinanden og kom til at smitte hinanden, når de først fik noget alkohol i hovedet, siger Jørn P. Skov, der er administrerende direktør i Danske Fragtmænd.

Og de kan ikke holde til en hel produktion, som udover tømmermænd er smittet med corona.

- Mange af vores medarbejdere er timelønnede og nødt til at møde op. Så vi kan risikere, at vores produktion bliver lagt ned.

Men myndighederne har jo ikke meldt ud, at man skal aflyse. Hvorfor ikke afvente eller bare afholde den julefrokost?

- Ja, men… Det virker lidt formynderisk, det synes jeg også. Men bekymringen for, at det her går galt, var for stor.

Andre virksomheder er mere afventende, men ringer til eventbureauerne og presser på for at få lov til at kunne aflyse frem til “sidste minut”, fortæller SMV Danmark.

- Og vores virksomheder kan simpelthen ikke gøre andet end at give de her meget lempelige aflysningsvilkår, fordi ellers går kunderne et andet sted hen, siger vicedirektør Mia Amalie Holstein.

Hun er ikke i tvivl om, at aflyste julefrokoster vil tvinge flere af de små eventbureauer, serviceudlejnings-firmaer og lignende til at dreje nøglen om.

Frisøren og taxamanden kan også miste kunder

En af de små virksomheder, som normalt har godt gennemløb i hanerne i julefrokostsæsonen, er Fadølsforsyning Nordsjælland. Men igen i år er der ikke rift om deres fustager.

- Aflysningerne tager til nu. Dag for dag. Jeg har fået fem aflysninger bare i dag, og jeg kan høre på andre i branchen, at det er noget, der foregår over hele linjen, fortæller ejer Charlotte Bennekov.

Hun frygter for alle, der plejer at tjene penge på julefrokoster. Musikken, maden, servicen og lyset.

- Der også mange, som køber nyt tøj og måske tager til frisøren eller får lavet negle. Og tager en taxa hjem.

Netop derfor - og måske ikke så overraskende - har direktøren for Danmarks Restauranter og Cafeer et ønske om, at de store selskaber finder på alternativer.

- De kan gennemføre julefrokosten i mindre grupper eller købe et gavekort til medarbejderne, så de kan komme ud at spise i stedet for, siger Torben Rosenstock.

FacebookTwitter