Flertal i Etisk Råd åbner for tvangsbehandling af gravide misbrugere

Et flertal i Etisk Råd anbefaler nu politikerne at indføre mulighed for tvangsbehandling af gravide kvinder, der misbruger alkohol eller stoffer under graviditeten.

Et flertal i Etisk Råd er klar til at give grønt lys for at tvangsbehandle gravide misbrugere. (Foto: Hin255 Maitree © Colourbox (Arkivfoto))

Det skal være muligt at tvangsbehandle gravide stof- og alkoholmisbrugere, så det kan undgås, at det ufødte barn bliver skadet. Sådan lyder anbefalingen fra et flertal i Etisk Råd til politikerne på Christiansborg.

- Der er et flertal for, at man indfører muligheden for tvang i nogle ganske særlige situationer, fortæller rådets formand, Jakob Birkler.

Rådets anbefaling kommer i forbindelse med en netop færdiggjort arbejdsrapport om gravide misbrugere i Danmark. Jacob Birkler understreger, at rådets anbefaling tager udgangspunkt i, at der er tale om et barn, som kvinden faktisk ønsker at få:

- Det handler om et hensyn til det barn, der kommer til verden, og hvor vi under graviditeten ved, at der er en risiko for, at barnet vil blive skadet livslangt. På grund af det alkoholforbrug, kvinden har under graviditeten, så er der et vigtigt hensyn til det barn, som man jo ønsker skal komme til verden, siger han.

Familieambulatorier er imod

Et stort mindretal i Etisk Råd er dog imod, at man indfører muligheden for tvang. Og det samme er lederne af landets fem Familieambulatorier

- Jeg er meget bekymret for, at man vil indføre det, da det vil gøre det svært for os i familieambulatorierne at komme i kontakt med de kvinder, som det drejer sig om ad frivillighedens vej. Vi risikerer, at kvinderne ikke vil komme til os, hvis de ved, at tvang er en mulighed, siger Margrethe Møller, leder af Familieambulatoriet i Region Nordjylland.

Eksperter uenige om tvangsbehandling

Ligesom Etisk Råd er landets eksperter og fagpersoner dybt splittede i spørgsmålet om, hvorvidt det er en god ide at indføre muligheden for at tvangsbehandle kvinder med et skadeligt forbrug af alkohol eller stoffer under graviditeten.

May Olofsson har som læge i et helt arbejdsliv arbejdet med gravide misbrugere, og hun går ind for, at man indfører tvangsbehandling, som man allerede har gjort det i Norge.

- Vi svigter også kvinderne, ved at vi ikke gør, hvad vi kan for at forhindre, at de får et skadet barn. Ingen gravide kvinder ønsker at skade deres barn, men nogle magter ikke selv at tag vare på sig selv og sit ufødte barn, siger May Olofsson.

Hun forklarer, at hun selv har mødt kvinder, der inderligt ønskede at stoppe deres misbrug, men ikke kunne.

- Jeg har oplevet mange kvinder, som har tryglet om, at jeg låste dem inde, så de ikke ville gå ud og gøre det, som skader deres barn. Men det har jeg ikke kunnet med de nuværende regler, selvom det ville være en god ide, siger hun.

Kan ødelægge tilliden

Også Inger Thormann har som psykolog og tidligere leder af Skodsborg Behandlingshjem haft problematikken helt tæt på i mange år. Hun har fulgt mange af de skadede børn og kender alt til de svære skader, særligt alkohol kan give. Alligevel er hun imod indførelsen af tvang.

- Det vil gøre det sværere at komme i kontakt med kvinderne. Det eneste, der virker, er at opbygge tillid til de gravide kvinder, det handler om, forklarer hun.

Et dilemma for politikerne

Nu er det op til politikerne at tage stilling til det svære spørgsmål. For der er tale om et stort dilemma, og det er vigtigt at se sagen fra begge siger, mener Jacob Birkler.

- Det forpligter jo politikerne, når de nu tager i mod den her rådgivning til at have blik for de mange argumenter der både taler for og imod. Det synes jeg, vi nu har forpligtet politikerne til at have øje for, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk