Flertal i Nuuk: Omdiskuteret statue skal blive stående

Hans Egede-statue har været omdrejningspunkt for stor debat den seneste tid. Flertal mener, den skal beholdes.

Natten til den 21. juni blev statuen af Hans Egede overhældt med rød maling, og ordet "decolonize" blev sprayet på den. (Foto: © Hans Peter Kleemann, Scanpix)

Artiklen er opdateret med citater fra direktør for Det Grønlandske Hus i Aalborg, Bo Albrechtsen.

Statuen af den dansk-norske missionær og præst Hans Egede i Nuuk skal blive stående, hvor den er, hvis det står til borgerne i den grøndlandske hovedstad.

Det står klart efter en afstemning, som sluttede 23.59 grønlandsk tid - 03.59 dansk tid natten til onsdag.

921 har stemt for, at statuen bliver stående. 600 mener, at den skal fjernes. Det skriver det grønlandske medie KNR.

Resultatet af afstemningen vil blive forelagt kommunalbestyrelsen, der skal træffe en endelig beslutning for statuens fremtid den 2. september.

Statuen af Hans Egede har været genstand for debat, efter at den natten til den 21. juni blev overhældt med maling og påskrevet teksten "decolonize" - altså afkoloniser.

Hans Egede levede fra 1686 til 1758. Han rejste til Grønland, hvor han begyndte at virke som præst for inuitterne. Nogle ser ham som den første kolonisator og andre opfatter ham som en, der gennem gudstjenester på grønlandsk styrkede det grønlandske sprog.

'Modstand større end forventet'

Selvom flertallet af gårsdagens afstemning har stemt for, at statuen af Hans Egede skal blive stående, overrasker de 600 stemmer imod alligevel direktør for Det Grønlandske Hus i Aalborg Bo Albrechtsen:

- Den afstemning, vi ser nu, viser en ret massiv modstand, så selvom det ikke er et flertal, er det en væsentlig del, der er imod. Også flere, end jeg havde forventet, siger han.

Af samme grund er Bo Albrechtsen glad for, at kommunen gjorde spørgsmålet om statuens placering til en demokratisk afstemning.

Borgernes holdning er nemlig vigtig i en debat som denne, mener han.

- Vi skal kigge på, at der er en rimelig stor modstand imod statuen, og det vil der nok blive ved med at være. Jeg tror ikke, det er sidste gang, at der er nogle, som går imod den (statuen, red.). Det er en tendens i samfundet, at der er en modstand imod koloniseringen generelt, siger Bo Albrechtsen.

Udsat for hærværk adskillige gange

Det er ved en fejl fortsat muligt at afgive sin stemme efter midnat grønlandsk tid, men kommunikationschef for kommunen, hvor Nuuk ligger, siger til KNR, at afstemningen er slut, og at nye stemmer vil blive filtreret fra.

Før afstemningens afslutning havde det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam (Siumut) foreslået, at statuen blev fjernet fra sin plads i Nuuk og sendt på museum.

- Hans Egede var jo en missionær, som var spydspidsen for koloniseringen af Grønland under en dansk konge. Den her statue står på toppen af et bjerg og nærmest vogter over Nuuk, og det symboliserer i sidste ende den koloniale vold, sagde hun den 23. juni.

Også andre steder i verden er statuer blevet kritiseret, fordi de forestiller personer, der kan sættes i relation til racisme eller kolonisering.

Statuen af Hans Egede i København blev også udsat for hærværk i midten af juli. (Foto: © STRINGER, Scanpix)

Det er sket i kølvandet på store demonstrationer verden over for etniske minoriteters rettigheder, der har sat gang i en global debat om racisme.

Statuen af Hans Egede er dog også fra før den globale debat om statuer flere gange blevet udsat for hærværk.

Blandt andet blev statuen i 2012 overhældt med maling. På soklen blev der skrevet "666" med store, røde tal.

I København er en statue af Hans Egede, der står ved Marmorkirken, ligeledes blevet udsat for hærværk - også her skete det med rød maling og samme tekst som statuen i Nuuk.

I 1973 blev statuen ifølge KNR første gang overhældt med rød maling.

Hvorfor Hans Egede tog til Grønland, hvem han var, og hvilken betydning han har fået for Danmarks forhold til Grønland, kan du quizze om her.