Flertal: Margrethe bør gå af

Flere danskere mener, at dronningen bør abdicere og lade kronprins Frederik komme til. Det viser en ny meningsmåling.

Et flertal af danskerne mener, at dronningen skal lade nye kræfter komme til i kongehuset. (© DR)

Et lille flertal på 46 procent af danskerne mener, at dronningen bør abdicere nu eller om senest ti år. Det viser en meningsmåling, som Capacent har foretaget for DR i forbindelse med dronning Margrethes 70 års fødselsdag og DR dokumentarserien Kongehuset Indefra.

Resultatet viser, at mens 46 procent synes, hun skal gå af straks eller inden for en overskuelig periode, bakker 38 procent af danskerne op om dronningen og mener, at hun skal blive siddende på tronen. De resterende 16 procent er i tvivl.

Hvis man tager 'ved ikke'-svarene ud af regnskabet, mener 55 procent, at dronningen bør abdicere inden for en 10-årig periode, mens 45 procent vil have, hun skal blive.

Fortjener pension

Fremtidsforsker og direktør på Institut for Fremtidsforskning, Johan Peter Paludan, har taget et kig på undersøgelsen.

- Resultatet siger ikke noget om kongehuset, men mere om dronning Margrethe som person. Meningsmålingen viser ikke en voldsomt stor forskel i danskernes holdning til hende men tyder nok mere på, at mange synes, hun har fortjent at gå på pension og nå at nyde livet, siger han.

Dronning for livet

Den holdning deler dronningen dog ikke selv. I dokumentarserien Kongehuset Indefra siger Hendes Majestæt, at hun ingen planer har om at abdicere.

- Traditionen i Danmark er jo den, at opgaven som landets overhoved, dronning i mit tilfælde, den har man for livet. Når den tid kommer, så vil Frederik jo overtage. Ligesom jeg i sin tid, da min far døde, blev dronning, så bliver han konge. Og det er sådan, at vi forestiller os det, siger hun.

Fremtidsforsker Johan Peter Paludan mener, at resultatet kunne pege på, at danskerne ønsker en modernisering af det danske kongehus.

- I for eksempel Holland har de en tradition med at gå på pension, når de kommer op i alderen. Men vores dronning vil have noget at rive i, 70 år eller ej. Det er jo også helt i takt med tiden, hvor man vil have efterlønnen afskaffet og beholde folk på arbejdsmarkedet, siger han.

Mænd imod, kvinder for

Meningsmålingen er foretaget på baggrund af i alt 1029 interviews med danskere på 18 år og derover. Generelt viser undersøgelsen, at fortaleren for dronning Margrethes snarlige afsked er en mand fra Nordjylland eller Syddanmark, som har gået på erhvervsgymnasium. Han kan være alt lige fra 18-56 år.

Den person, der vil have, at hun skal blive siddende som landets regent er en dansker, mand eller kvinde fra hovedstaden på 56 år og derover, som har en videregående uddannelse. Dog er der blandt mænd en overvægt, svarende til hver fjerde, som mener, at dronningen bør gå af nu eller snarest.