Flertal: Vi vil ikke give mere til ulandene

43 Procent af danskerne mener, vi giver for meget i ulandsbistand. Otte procent vil give mere, viser en rapport, Epinion har lavet for DR Nyheder.

Når man spørger danskerne, om det offentlige bruger for mange penge på ulandsbistand, så tegner der sig et klart billede: De fleste mener, at Danmark bidrager nok.

Det fremgår af en undersøgelse, Epinion har lavet for

DR
Nyheder. 43 procent af respondenterne mener, at vi giver for meget i ulandsbistand, 39 procent, at Danmarks bidrag er passende, og endelig mener otte procent, at vi giver for få penge.

En af dem, der mener, at det er bedre at bruge pengene herhjemme i stedet, er Christoffer Bendtsen fra Amager.

- Det er jo svære tider, så vi skal lige tænke på os selv først, og hvis vi har noget til overs, så må vi give til udlandet, siger han.

Misforståelser og myter

Danmark betaler i øjeblikket cirka 15,5 milliarder kroner i ulandsbistand om året. Det svarer til omkring 0,83 procent af Danmarks samlede BNI.

Ifølge ulandsekspert og seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Lars Engberg Pedersen, eksisterer der for mange myter om, hvad milliarderne bliver brugt på.

- Danskerne er typisk meget betænkelige over for, om

bistanden
forsvinder ud i
korruption
eller administration. Men kigger man for eksempel på administration, så er det faktisk en meget lille del af den samlede ulandsbistand, som går til det, siger Lars Engberg Pedersen og tilføjer.

- Vi, der arbejder med ulandsbistanden, har været for dårlige til at forklare, hvilke betingelser, man arbejder under, og hvilke resultater, man når frem til, siger han

Mere støtte giver mening

I Epinions undersøgelse er danskerne også blevet spurgt om, hvorvidt en ekstra milliard kroner i

statskassen
skal bruges på at forbedre det danske sygehusvæsen, om de skal bruges på at hjælpe mennesker i den fattige del af verden eller ingen af delene. Her svarer kun syv procent, at pengene skal gå til fattige.

Men ifølge Lars Engberg Pedersen vil det faktisk være fornuftigt at bruge endnu flere penge på ulandsbistand. Og ikke kun for vores gode samvittigheds skyld.

- Det sender et signal om, at vi er engagerede i verden, og at vi gerne vil indgå solidarisk med andre i at løse de store problemer på verdensplan. Hvis vi gør det, vil vi skabe gode kontakter rundt omkring, som kan være en stor hjælp fremover, hvor verden forandrer sig, og vi bliver mere og mere afhængige af andre lande, siger han.

Minister klar med analyse

Radikales udviklingsminister, Christian Friis Bach, medgiver, at der er brug for at oplyse danskerne bedre. Derfor skal der i de kommende måneder laves en mere detaljeret analyse af, hvad Danmark får igen for bistandskronerne, fortæller han.

- På den måde kan vi mere klart og kontant svare på, hvad Danmark får ud af ulandsbistanden i form af

vækst
,
arbejdspladser
, mindre terror, pirateri og flygtningestrømme. Forhåbentlig vil vi så bedre kunne forklare danskerne, at vi gør det her for at bekæmpe fattigdom, men vi gør det også for os selv, siger han.

Facebook
Twitter