Flertal vil af med fødevaremærke

Et politisk flertal vil fødevaremærke GDA til livs. For mærket misviser og forvirrer forbrugerne og er industriens eget påfund.

GDA-mærket er fødevareindustriens eget mærke, og EU overvejer at gøre det obligatorisk på alle fødevare. (© DR)

Et flertal i Folketinget vil af med fødevaremærket GDA, som EU overvejer at gøre obligatorisk på alle fødevare.

GDA står for Guideline Daily Amount, der betyder retningslinjer for en daglig mængde. Indholdet på ernæringsmærket er ikke regnet ud pr. 100 gram, som vi kender det, men er opgjort pr. portion.

GDA-mærket på morgenmadsproduktet Kellogg's Frosties er f.eks. regnet ud som en portion på 30 gram, og den portion er alt for lille, siger kritikerne.

Ni af ti tog fejl

Da 21 Søndag testede mærket var forbrugernes forvirring stor. Ni ud af ti troede, at fødevarerne var sundere end de er.

- Jeg mener helt klart, at regeringen skal skrotte mærket, som industrien alene ønsker for at forvirre forbrugerne, siger Jørn Dohrmann, fødevareordfører for DF.

Det samme mener S-ordfører Bjarne Laustsen.

Folk tager på i vægt

- GDA-mærkningen er mere vildledende end vejledende. Derfor skal vi have det stoppet. Befolkningen tager på i vægt, hvis de tror, at de spiser noget sundt og så får for meget fedt og sukker. Det går ikke, siger han til DR Nyheder.

Regeringen støtter mærket. Fødevareminister Eva Kjer Hansen siger, at hun ikke kan se at der skulle være et problem, når man på den måde giver forbrugerne flere informationer om, hvad fødevarerne er.

Flertal imod ministeren

Men Folketingets fødevareudvalg skal på onsdag igen ind i sagen. Og her vil det politiske flertal pålægge ministeren at arbejde imod mærket, skriver SFs forbrugerordfører Pia Olsen Dyhr i en pressemeddelelse.

- Mærkningsordninger skal gøre det enkelt for forbrugerne at træffe sunde valg, og det gør GDA-mærkningen ganske enkelt ikke, skriver Pia Olsen Dyhr.

Syv organisationer, Forbrugerrådet, Landbrugsraadet, De Samvirkende Købmænd, Mejeriforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Diabetesforeningen og Hjerteforeningen protesterer kraftigt mod mærket.