Flest børn fra boglige hjem kommer ind på kvote 2

Kvote 2 kaldes muligheden for unge fra mindre boglige hjem, men ofte kommer flest bedrestillede børn ind på et studie via ordningen.

På medicinstudiet er der ifølge undersøgelsen fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd kommet flere lægebørn ind på kvote 2 end på kvote 1 (arkivfoto). (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Kvote 2-systemet bliver ofte fremhævet som en ordning, der gør det muligt for unge fra mindre boglige hjem at få plads på drømmestudiet, men en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) viser, at virkeligheden er en anden, skriver Information.

I undersøgelsen fremgår det, at forældrenes uddannelsesniveau ikke falder drastisk mellem kvote 1 og kvote 2, som det burde, hvis der skulle være en socialt udlignende effekt.

På nogle studier har de studerende, der bliver optaget gennem kvote 2, endda en endnu mere socialt priviligeret baggrund end dem, der bliver optaget via kvote 1.

Eksempelvis på studier som medicin og arkitektur er der flere sønner og døtre af læger og arkitekter blandt kvote 2'erne end blandt kvote 1'erne.

- Børn fra højtuddannede familier, der ikke lige har fået det snit, det krævede at komme ind på studiet, ved til gengæld, hvordan man skriver en ansøgning, og hvordan man performer til en samtale. De har nogle kulturelle kompetencer med hjemmefra, som giver dem en fordel, siger Jens-Peter Thomsen, der er seniorforsker og står bag undersøgelsen.

/ritzau/

Facebook
Twitter