Flest mænd får ja til frivillig corona-vaccine: 'Der skal mere til, før en læge vil ordinere en vaccine til en kvinde'

Flest mænd får Johnson & Johnson-vaccinen, fordi risikoen er lavere, siger Practio. Men det er stik imod, hvad de danske myndigheder siger.

Det er firmaet Practio, der baseret på en individuel lægelig vurdering tilbyder AstraZeneca og Johnson & Johnson-vacciner. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Der er flere mænd end kvinder, som får et ja, når de opsøger firmaet Practio for at få en coronavaccine uden for det generelle vaccinationsprogram.

I alt har 45.653 borgere fået en ordination på en vaccine i tilvalgsordningen efter samtale med en læge. Få bliver vaccineret med AstraZeneca-vaccinen, mens langt størstedelen får Johnson & Johnson-vaccinen.

16 procent af mændene, der henvender sig, får et nej til en tilvalgsvaccine, mens det gælder 28 procent af kvinderne.

- Der er en væsentlig forskel, men det handler om, at den sjældne risiko for bivirkninger er noget mindre for mænd end kvinder, og derfor skal der mere til, før en læge vil ordinere en vaccine til en kvinde, forklarer Jonas Nilsen, der er overlæge og medstifter af Practio.

Men i Sundhedsstyrelsens notat fra den 3. maj, der lå bag beslutningen om at droppe Johnson & Johnson-vaccinen til det almindelige vaccineprogram, står ”(…) at mænd også kan udvikle VITT (sjældent forekommende bivirkning til covid-19 vaccine, red.) efter covid-19-vaccine Janssen (Johnson & Johnson, red.), men på baggrund af de foreløbige amerikanske data er det svært med sikkerhed at sige, om VITT-risikoen hos mænd ved covid-19-vaccine Janssen er højere, sammenlignelig eller lavere end hos kvinder.”

Lægemiddelstyrelsen: Forskel mellem køn ikke konkluderet

Det er Lægemiddelstyrelsen, der godkender lægemidler til brug i Danmark og desuden overvåger bivirkningerne ved vaccinerne. Styrelsen oplyser, at det er korrekt, at de fleste af de registrerede VITT-tilfælde er set hos kvinder, men der har også været tilfælde hos mænd, og derfor kan det være tilfældigt, at den meget sjældne bivirkning indtil nu mest er set hos kvinder.

Når man spørger, om der reelt er en forskel for mænd og kvinder i forhold til Johnson & Johnson-vaccinen, som Practio hævder, siger Lægemiddelstyrelsen:

- Det er ikke blevet konkluderet, at risikoen for VITT er mindre hos mænd end hos kvinder.

Styrelsen oplyser i en mail til DR, at lægemiddelmyndighederne i USA og Europa fortsat er i gang med at lave undersøgelser af VITT-syndromet, der blandt andet går ud på at kortlægge, om bestemte målgrupper - herunder køn - er særligt udsatte.

Johnson & Johnson-vaccinen ligger klar i et køleskab, da firmaet Practio, der baseret på en individuel lægelig vurdering tilbyder AstraZeneca og Johnson & Johnson-vacciner, tager imod de første borgere der skal vaccineres i DGI-byen i København, torsdag den 27, maj 2021.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Ekspert: Ikke grund til at vurdere kvinder anderledes

Med den viden vi har i dag, er der ikke grund til at vurdere mænd og kvinder forskelligt i tilvalgsordningen, lyder det fra Anne-Mette Hvas, der er overlæge på Aarhus Universitetshospital og til dagligt arbejder med blødninger og blodpropper.

- Jeg ved ikke, hvilke kriterier Practio lægger ind over det. Det karakteristiske ved komplikationerne har været, at man ikke på forhånd har kunnet sige, hvem der har haft risiko for at udvikle dem, forklarer Anne-Mette Hvas.

- Så på den måde er der ikke nogen særlige risikoforhold set ud fra det, jeg har haft adgang til, der gør, at de skulle vurdere det forskelligt, fortsætter hun.

Practio siger selv, at de lægger sig op ad de amerikanske studier, der viser, at det såkaldte VITT-syndrom er mere udbredt blandt kvinder end mænd. Har de grund til det?

- Det kommer an på, hvilke data de lægger sig op ad. For nogle valgte at publicere cases fra USA på Johnson & Johnson, men der var udvalgskriteriet også, at man valgte at publicere kvinder, der havde fået blodprop i hjernens vener. Så det er ekstrem vigtigt at se på, hvilke data man taler om, når man siger, at man lægger sig op ad amerikansk data.

Her har fimaet Practio vaccinationssteder.

Notatet er ikke retvisende

Ifølge Jonas Nilsen fra Practio er der dog kommet mange flere data til, siden Sundhedsstyrelsens notat fra den 3. maj.

- De tal, der lå til grund for Sundhedsstyrelsens beslutning den 3. maj, er noget, der ligger før den 3. maj. Efter den 3. maj er der kommet ny data blandt andet fra USA, der viser, at der var mange flere tilfælde blandt kvinder end mænd. Siden er der også kommet nye tal fra Europa, og det er det, jeg ligger til grund, når jeg siger, at det ser ud til, at risikoen er væsentlig lavere hos mænd end kvinder, forklarer Jonas Nilsen.

Han slår fast, at der ikke er forskel på, hvordan man går til henholdsvis mænd og kvinder ved konsultationerne.

- Der er ikke nogen forskel på, hvad man bliver spurgt om. Man bliver spurgt om det samme. Som læge skal man oplyse om de risici, der er forbundet med vaccinen, og så skal man spørge borgeren, hvorfor det er vigtigt for dem at få den, siger Jonas Nilsen.