Flixbus trodsede opsang efter fyldte busser: Nu har transportministeren indført forbud

Selskabet ville ikke frivilligt gå med til halve antal passagerne i busserne.

Flixbus har trodset sundhedsmyndighedernes anbefalinger om afstand. (Foto: Laura Bonde Holst © PRIVATFOTO)

Fra dags dato må fjernbusser kun være halvt fyldte.

Sådan lyder det i en ny bekendtgørelse, som transportminister Benny Engelbrecht (S) har fået sin ministerkollega i Sundheds- og Ældreministeriet til at udstede.

Bekendtgørelsen kommer, efter at det i sidste uge kom frem, at selskabet Flixbus har fyldt deres busser som normalt. Det bryder med anbefalingerne om at holde to meters afstand og at undgå tæt kontakt for at forhindre spredning af smitte med coronavirus.

- Jeg er blevet ret fortørnet over at se billeder af Flixbus, som er blevet fyldt mere op end hvad godt er for at kunne overholde retningslinjerne fra sundhedsmyndighederne. De anbefalinger for at undgå smittespredning er ret klare i forhold til at undgå smittespredning, siger Benny Engelbrecht til

DR
.

De nye regler betyder, at busserne ikke må sælge så mange billetter, at busserne bliver mere end halvt fyldte.

- Jeg går selvfølgelig ud fra, at fjernbusserne overholder

påbuddet
, men hvis de mod forventning ikke gør, så vil deres tilladelse til at drive fjernbuskørsel blive inddraget, siger Benny Engelbrecht i en
pressemeddelelse
.

Kørte med fyldte busser søndag

Sagen med de fyldte Flixbus-busser fik transportministeren til at indkalde selskabet til en møde lørdag, hvor han ville klargøre retninglinjerne for selskabet.

Ifølge ministeren har selskabet ikke været villige til kun at fylde busserne halvt.

- Vi havde møde i lørdags og en løbende dialog sidenhen, og jeg kan desværre se, at der også i løbet af søndagen har været

meldinger
om overfyldte busser, og det synes jeg er
uacceptabelt
, siger Benny Engelbrecht.

- Derfor har vi udstedt denne bekendtgørelse, så hurtigt som det overhovedet kunne lade sig gøre. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at embedsmændene i sundhedsministeriet og i transportministeriet har arbejdet på højtryk siden møderne for at udstede bekendtgørelsen, tilføjer han.

Ministeren er skuffet

Andre selskaber som Kombardo Ekspressen og

DSB
sælger billetter, så vogne og busser kun er halvt fyldte.

På Flixbus' hjemmeside står der, at selskabet konstant overvåger "de statsligt udstedte regulativer og er klar til straks at iværksætte nye

retningslinjer
for vejtransport over lange afstande fra de ansvarlige myndigheder".

Det fremgår til gengæld ikke, om selskabet har taget

initiativer
, der skal sikre, at busserne kun er halvt fyldte.

- Der har ikke været mulighed for at opnå det her af frivillighedens vej, og det er jeg selvfølgelig ærgerlig over, fordi i alle andre dele af den kollektive transport har operatørerne været ekstremt samarbejdsorienterede, siger Benny Engelbrecht og tilføjer:

- Derfor er jeg skuffet over, at det ikke har kunnet lade sig gøre af frivillighedens vej, men så er der ingen anden vej end at anvende de muligheder, der er i epidemiloven, der gør, at vi har kunnet udstede en bekendtgørelse, der har virkning fra og med nu.

DR
har kontaktet Flixbus både fredag og her til morgen for at få en kommentar til historien. Selskabet er ikke vendt tilbage på henvendelserne.

I en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten oplyste selskabet fredag, at de kører med fyldte busser på grund af økonomi:

- Vi er nødt til at overveje den økonomiske levedygtighed for os og vore buspartnere, som er hårdt påvirket af den aktuelle situation. Vi byder derfor

tiltag
fra regeringen for at støtte økonomien og transportindustrien i denne situation velkommen.

Facebook
Twitter