Flue på de kongelige vægge

I et helt år har DRs Anders Agger fået lov til at følge dagligdagen i kongehuset.

DR journalisten Anders Agger har fulgt kongefamilien i et år. (Foto: Les Kaner © Les Kaner)

Det seneste år er arbejdspladsen i DR Byen blevet skiftet ud med Amalienborgs bonede gulve for DRs journalist Anders Agger. Han og en kameramand har nemlig været ansat til at være en flue på væggen i kongehuset. Det er blevet til 200 timers råbånd og seks unikke dokumentarudsendelser for at markere dronning Margrethes 70 års fødselsdag.

- Det har været interessant at skildre dette fantastiske miljø i et helt år. Det har bestemt været en udfordring. Normalt laver jeg jo tv om almindelige danskere, men jeg valgte at sige ja ud fra den journalistiske tese om, at det jo er en 'Once in a lifetime' mulighed, siger Anders Agger.

Håndkrevet nytårstale

Den første arbejdsdag for journalist Anders Agger og kameramand Morten Krüger var 16. april sidste år på dronning Margrethes 69 års fødselsdag. Her mødte de op på Amalienborg og gik i gang med de mange timers optagelser af både kongefamilien og de ansatte omkring dronning Margrethe. Det var under et privat interview med dronning Margrethe, at Anders Agger fandt ud af, at hun hverken ejer en mobil eller har skrevet en e-mail.

- Jeg tror, det handler om, at hun er et gammeldags menneske, hvis arbejde foregår i hånden. Et eksempel er nytårstalen, som hun altid skriver i hånden, før andre skriver den ren på computer, siger han.

Intet er iscenesat

Fra starten forklarede Anders Agger kongehuset, hvad han ville opnå med dokumentarserien.- Ideen med udsendelserne har været fra begyndelsen, at vi er med bag kulissen og filmer indefra og ud. Det vil sige, når dronningen står og vinker, står vi indenfor med hende og filmer ud på befolkningen hvor man normalt står udenfor og filmer ind på dronningen, siger Anders Agger og understreger, at han intet har iscenesat selv.

- Når de ikke ville have os med, lukkede de dørene. Med Kronprinsparret fik vi kun lov til at filme i afmålte perioder. Resten af tiden ville de være private, forklarer han.

Nu er optagelserne slut, og dermed er dørene til Amalienborg også lukket for Anders Agger.

- Jeg får ikke tilsendt en invitation til den næste sommerfest. Vores forhold var rent arbejdsrelateret, og det er fint, siger han.

Elskelige og godt begavet

En stor royalist har Anders Agger aldrig været, men han har dog fået et nyt indtryk af kongehuset efter at have fulgt dem tæt gennem det seneste år.

- Prinsgemalen er et elskeligt menneske, og dronningen er et sødt og helt vanvittigt godt begavet menneske. Hun overholder altid sine aftaler og er helt nede i alle detaljer. Hun har en hård arbejdsdag og insisterer selv på personligt at påtage sig en lang række opgaver, hun egentlig ikke behøver at lave selv. For eksempel skriver hun selv til alle landes overhoveder, når de får nye danske ambassadører.

Det ville komme bag på Anders Agger, hvis dronningen abdicerer, selv om hun snart bliver 70 år.

- Det ville overraske mig med det arbejdspres, hun lægger for dagen. Det virker ikke som om, hun er parat til at slappe af i Chateux de Caix, som han siger.

Stiller sjældent op

Selv om de kongelige konstant er i den danske presse, og selv om ugebladene er på fornavn med Mary, Frederik og Margrethe, stiller de overraskende sjældent op til private interviews.

- Når journalister står og råber til dem, og de svarer på et spørgsmål, virker det tit som om, de stiller op til meget. Men det er meget sjældent, de faktisk indvilliger i at sidde ned og lade sig udspørge. Derfor giver de her programmer et andet indblik bag kulissen, og jeg håber, seerne vil føle, at de får en merfortælling om kongehuset, som de ikke har fået før, siger Anders Agger.

De seks programmer om Kongehuset Indefra vises hver torsdag kl. 20 på DR1.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk