Flydende atomkraftværk slæbes gennem dansk farvand

Verdens første civile, flydende atomkraftværk er på vej ind i dansk farvand på vej mod Rusland.

Det flydende atomkraftværk Akademik Lomonosov bugseres væk fra værftet i Sankt Petersborg, inden afgangen mod Murmansk. (Foto: Dmitri Lovetsky © Scanpix)

Med en længde på 144 meter og en vægt på 21.500 tons er det en pram af en vis kaliber, der i skrivende stund er på vej nord for Bornholm.

Det mest interessante ved fartøjet Akademik Lomonosov er dog, hvad det kan.

Det er nemlig verdens første civile flydende atomkraftværk og er ifølge Washington Post i stand til at levere strøm til 100.000 mennesker.

Ifølge Forsvaret ventes atomprammen at passere Storebælt fredag aften og bliver fulgt af et dansk patruljefartøj.

Det store flydende kraftværk udgør dog ikke nogen atomfare for danskerne. Det er nemlig ikke taget i brug som kraftværk endnu og har derfor ikke nukleart brændsel ombord, lyder det i en pressemeddelelse fra Beredskabsstyrelsen.

Langt tur fra Rusland til Rusland

Det flydende atomkraftværk er på vej fra den russiske storby Sankt Petersborg ved Østersøen til Murmansk i det nordvestlige hjørne af Rusland.

Her får kernekraftværket installeret nukleare brændselselementer, før turen går mod det nordøstligste Rusland, hvor det skal levere energi til det svært fremkommelige område omkring byen Pevek i Sibirien - omkring 6.000 kilometer fra Danmark.

Akademik Lomonosov kan ikke selv sejle, så den lange tur bliver muliggjort af to slæbebåde og et følgefartøj, der sørger for, at kraftværket når sin slutdestination.

Turen forventes at tage tre uger, hvoraf tre dage tilbringes med at komme gennem dansk farvand.

Russernes plan var oprindeligt at fylde atombrændsel på kraftværket inden den lange rejse, men de skiftede ifølge Ritzau mening efter pres fra den norske regering, der udtrykte bekymring over, at et radioaktivt værk skulle slæbes gennem Østersøen.

Facebook
Twitter