Flydirektør slår alarm: EU-dom kan sende fly i luften, der ikke burde flyve

Kunderne har ret til kompensation, hvis tekniske fejl forsinker flyet. Men det kan tvinge ikke flyvedygtige maskiner i luften, advarer direktør.

Med en ny EU-dom er der skabt et incitament for, at selskaberne sender fly i luften, selvom de måske har problemer. Det er problematisk for flysikkerheden, siger direktør. (Foto: Mikkel Skovsgaard © DR)

I en opsigtsvækkende afgørelse slog EU-domstolen i sidste måned fast, at flypassagerer også har krav på kompensation, hvis flyet bliver forsinket på grund af tekniske fejl.

Men den afgørelse kan vise sig at få en særdeles negativ effekt på den høje flysikkerhed, vi kender i Europa. Sådan lyder advarslen nu fra den administrerende direktør i Jet Time, Klaus Ren.

- Det giver et stærkt incitament til at bringe flyvemaskiner op i luften for enhver pris. Måske endda flyvemaskiner, der ikke burde have været det.

Hans selskab udfører stribevis af flyvninger for danske charterselskaber som Spies og StarTour samt indchartrede flyvninger for flyselskabet SAS.

Som det er i dag, så skal flyselskaberne hoste op med en kontant kompensation til passagerne, hvis flyet er mere end tre timer forsinket. Klaus Rens værste frygt, som indtil videre altså ikke er baseret på konkrete eksempler, er, at flyselskaberne på sigt kan finde på at sende fly på vingerne, inden de risikerer at skulle betale den kompensation.

Sker det i dag?

- Jeg kan frygte det. - Det her kan få betydning for sikkerhedsniveauet i europæisk luftfart, for hvis en flyvemaskine, som man burde have haft lidt mere tid til at kigge på, bliver bragt i luften i stedet, så kan flyselskabet spare en million. Det er skidt for sikkerheden, siger han.

Klaus Ren afviser, at hans opråb handler om at sætte forbrugernes rettigheder ud af spil.

- Jeg vil ikke have ret til at genere, forsinke og aflyse så meget som muligt. Det ligger mig meget fjernt. Jeg kommer fra en branche, hvor det, at kunderne køber en charter-rejse igen og igen, det er vigtigt.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1051866994863824