Flygtninge nægter at forlade tog i Rødby

Det tog mere end fire timer for en færge at nå fra Puttgarden til Rødby. En togvogn er stadig fyldt.

I løbet af natten er flere flygtninge og migranter ankommet til Danmark med tog fra Tyskland. Flere nægter nu at forlade et tog ved Rødby Færge. (Foto: © (arkivfoto), Dr)

Opdatering: Klokken otte onsdag morgen nægter op mod 100 flygtninge og migranter fortsat at forlade toget, der holder på Rødby Færge Station. Få har forladt toget i løbet af natten og er blevet kørt med busser til modtagecentret i Rødbyhavn.

Først cirklede færgen rundt om sig selv på havet i nogle timer. Herefter gik der nogle timer med at skille almindelige passagerer fra formodede flygtninge og emigranter. Nu sidder der så 80-100 personer tilbage i et tog.

Tirsdag aften og nat blev dramatisk ved færgelejet i Rødbyhavn, hvor politiet tidligt onsdag morgen bevogter en togvogn. Her formodes 80-100 personer at nægte at ville forlade toget. Ifølge politiet fordi de vil til Sverige og nægter at lade sig registrere i Danmark.

Toget kom med færgen fra Puttgarden efter at have været tilbageholdt adskillige timer i Lübeck i Tyskland. Med færgen var også en håndfuld tyske aktivister, som tog med for at hjælpe flygtningene/migranterne.

Fødselsdag for fireårig

DR Nyheder talte med flere af dem på perronen, og de fortalte, at de 80-100 personer blandt andet kommer fra Afghanistan, Irak, Syrien og Somalia. En af dem pegede ind i togvognen på en lille pige, der sad med en lyserød ballon.

- Hun har fødselsdag i dag. Hun bliver fire år, sagde aktivisten.

I togvognen sidder flere små børn og kvinder, og det er ifølge politiet en af årsagerne til, at man ikke anvender magt til at tvinge flygtningene/migranterne ud af togvognen. Politiet ønsker ikke at oplyse, hvor længe man har tænkt sig at bevogtet togvognen og hvad der fremadrettet skal ske.

Politi ved hallen

Politiet har været mere end massivt tilstede omkring Rødby Havn tirsdag aften og nat.

Omkring midnat mødte mere end 100 unge vrede mænd op ved hallen i Rødbyhavn for at vise deres opbakning til de omkring 400 flygtninge og migranter, der lige nu er indkvarteret og holdt tilbage i hallen, fordi de hverken ønsker at søge asyl i Danmark eller lade sig registrere.

Flere af de fremmødte følte sig provokeret af politiet, blandt andet fordi de ikke kunne komme ind i hallen med mad og tøj, som de havde taget med. De ønskede også at sige til de formodede flygtninge, at de ikke måtte lade sig registrere.

Situationen spidsede til, da der blev kastet sten, tomater og en enkelt plastikflaske på politiets biler. Herefter løb flere politimænd med deres hunde efter nogle af de fremmødte.