Flygtningebørn klarer sig markant bedre: 'Utroligt opmuntrende'

Andelen af flygtningebørn, der ender med at stå uden job og uddannelse, er faldet, viser ny undersøgelse.

Timoteo Waco kom til Danmark fra den angolanske eksklave Cabinda, da han var ti år gammel. Det har altid været vigtigt for ham og hans forældre at tage en uddannelse. (Foto: Privat)

Da Timoteo Waco for 19 år siden kom til Danmark fra den angolanske eksklave Cabinda på flugt fra borgerkrigen, var det vigtigt for hans forældre, at familien klarede sig godt.

Han var ikke i tvivl om, at han skulle have en god uddannelse, når han blev voksen, og i dag har han lige færdiggjort en kandidat i internationale forhandlinger fra Syddansk Universitet i Odense.

- Når vi bor i et så priviligeret samfund som det danske, hvor uddannelse i bund og grund er gratis, er det en skam ikke at gøre brug af muligheden. Det har været virkelig vigtigt at klare sig godt og være rollemodeller. Både for at at vise os selv, at vi kan, men også for at kæmpe mod de negative billeder, der er af nydanskere, siger Timoteo Waco på 29 år, der er en del af Dansk Flygtningehjælps Ungdom.

Han er langt fra den eneste flygtning, der er flygtet som barn og har fået sig en uddannelse i Danmark. En ny undersøgelse fra forskere på Københavns Universitet, som Information har skrevet om, viser, at andelen af flygtningebørn, der ender med at stå uden job og uddannelse, er faldet i Danmark de seneste tyve år.

I 1997 stod omkring hver fjerde flygtningebarn uden uddannelse og arbejde, når de blev mellem 20 og 22 år gamle. Og det er faldet til under hver tiende i 2014, hvilket er tæt på samme niveau som danskfødte børn.

Den udvikling har Dansk Flygtningehjælp ligeledes oplevet.

- De her flygtningebørn er super seje. Ikke alene har mange af dem kæmpet på en farlig rejse, og når de kommer til Danmark, så kæmper de videre og klarer sig rigtig godt. Det er utroligt opmuntrende at se, siger Christian Friis Bach, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

Piger klarer sig især godt

Timoteo Waco's søskende er ligeledes en del af den positive udvikling. Hans to søstre er i gang med at læse management i Roskilde og til arkitekt på Københavns Universitet.

- Men de er faktisk begge to i henholdsvis Canada og Paris og læse lige nu, fortæller han.

Dermed indgår de i statistikken fra undersøgelsen, der viser, at det især er unge flygtningekvinder, der klarer sig bedre. I 1997 var 33 procent af dem uden job og uddannelse. I 2014 var tallet faldet til omkring fem procent.

Ifølge Christian Friis Bach kan en af årsagerne til den udvikling være, at indstillingen hos forældrene har ændret sig, og at det er mere accepteret at tage en uddannelse og arbejde som kvinde.

- Og så er der skoler, frivillige og andre, der kæmper for at hjælpe dem. Der bliver kæmpet hele vejen rundt for at støtte de her børn, og de kæmper og knokler, og det er derfor, det går godt, siger han.

Fordomme og skepsis

Timoteo Wacos forældre har altid støttet ham og hans søskende i at få en uddannelse.

Udfordringen har tit ligget i at blive accepteret i dele af befolkningen. Han er vokset op i Hjørring i Nordjylland, og som han selv beskriver det, skilte familien sig ud, fordi der dengang ikke var så mange afrikanske nydanskere.

- Når folk ikke ved, hvem jeg er, kan jeg godt blive mødt med skeptiske øjne. Indtil jeg begynder at fortælle om min familie, og hvad jeg og min søster laver. Jeg får tit af vide "Tim - af en afrikaner at være, er du egentlig meget god", siger han.

Hvordan har du det med det?

- Jeg har egentlig altid haft det rigtig hårdt med det. Min familie og jeg har altid følt os som en del af det danske samfund, men når man så støder ind i en kommentar som den, så gør det ondt, siger han og fortsætter:

- Det beviser lidt, at uanset hvor hårdt vi kæmper for at tage det danske ind, er det ikke helt Danmark, der altid er klar til at tage imod os og se os som danskere. Jeg håber, at der er flere, der åbner øjnene op for, at der er rigtig mange nydanskere, der klarer sig godt.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter