Flygtningebørn skal i skole: Stor stigning i modtageklasser

Skolerne venter at byde velkommen til 9.000 flygtningebørn i skolealderen i år.

(Foto: © Ninni Munch Pettersson, dr)

Mange af de flygtninge, der de seneste år er kommet til Danmark, er børn. Og de skal gå i skole.

Derfor oprettes der såkaldte modtageklasser på livet løs. DR Nyheder har været i kontakt med 53 kommuner, som i dag tilsammen har dobbelt så mange modtageklasser, i forhold til i 2011.

Og når kommunerne i år regner med at modtage 9.000 flygtningebørn og familiesammenførte i skolealderen, så skal der oprettes endnu flere klasser.

- Hvis mønstret holder nu, så skal vi have omkring 750 modtageklasser i de danske kommuner, siger Martin Damm, formand for KL og borgmester i Kalundborg.

De mange nye klasser betyder, at kommunerne skal finde mere plads, personale - og ikke mindst flere penge. For flygtningebørn, der ikke taler dansk og måske ikke har gået i skole i lang tid, kræver en anden form for undervisning og flere ressourcer end en almindelig folkeskoleklasse.

- En modtageklasse er en dyr foranstaltning. Man kan ikke have 28 elever i en modtageklasse, for der må kun være 12, siger Martin Damm.

Derfor kræver kommunerne flere midler fra staten til at tage imod de mange flygtningebørn.

- Kommunerne har jo gjort alt for at løse den her opgave. Og man viser rigtig god vilje. Men med det antal, der kommer nu, så bliver vi lagt ned, siger Martin Damm.

Om undersøgelserne

  • DR Nyheder har været i kontakt med 53 kommuner. De havde tilsammen 169 modtageklasser i 2011 og 344 i dag. Der er altså sket næsten en fordobling.

  • Kommunernes Landsforening har fremskrevet behovet for modtageklasser som en følge af den forventede tilstrømning af flygtninge og familiesammenførte i 2016.

  • KL venter at 8976 flygtningebørn og familiesammenførte i skolealderen kommer ud i de danske kommuner i 2016.

  • Det giver behov for 748 modtageklasser med 12 elever i hver.

(Foto: © Ninni Munch Pettersson, dr)