Flymekanikere varsler sympatistrejke mod SAS: Det kan blive et 'kæmpe tilbageslag' for SAS

Strejken kan tidligst begynde den 5. juli.

Flymekanikernes varslede strejke sker i sympati med SAS' piloter. (Foto: © TT News Agency, Ritzau Scanpix)

De flymekanikere i SAS, der er organiseret under Dansk Metal, har varslet sympatistrejke med selskabets piloter.

Strejken er sat til at begynde tidligst den 5. juli og kommer til at ramme moderselskabet SAS og datterselskabet SAS Connect, der flyver mange ruter i Danmark.

Et andet datterselskab, SAS Link, vil dog ikke blive ramt.

- Hele stridens kerne går på, at SAS har oprettet to bemandingsbureauer på henholdsvis Connect og Link, hvor de har indgået nogle konkurrerende og billigere overenskomster, siger Keld Bækkelund Hansen, der er Dansk Metals forbundssekretær.

Derudover har SAS også oprettet et tredje bemandingsbureau, som man kan rekruttere personale igennem i stedet for at ansætte dem direkte i virksomheden. Det er ifølge Keld Bækkelund Hansen sket samtidig med, at SAS har sendt en konfliktvarsel afsted.

- Det tager vi selvfølgelig som et tegn på, om SAS overhovedet ønsker at finde en løsning på denne her konflikt, siger han.

SAS har ikke ønsket at stille op til interview om strejkevarslet og har heller ikke bekræftet oplysningen om det tredje bemandingsbureau. Dansk Metal har dog sendt dokumentation på det.

Her fortæller Keld Bækkelund Hansen, Dansk Metals forbundssekretær, om den varslede strejke:

For kort tid siden blev det meldt ud, at 1.000 SAS-piloter fra Norge, Sverige og Danmark vil strejke fra den 29. juni, hvis der ikke opnås enighed ved de forhandlinger, der foregår mellem SAS og piloterne om en ny overenskomst.

Og det er altså dem, som mekanikerne er klar til at strejke i sympati med.

Analytiker: Det kan være tungen på vægtskålen for investorer og rejsende

Det er ikke piloternes og flymekanikernes strejke, der i sig selv kommer til at fælde SAS. Men situationen er meget alvorlig for selskabet, vurderer Jacob Pedersen, luftfartsanalytiker i Sydbank.

- Der er ingen tvivl om, at hvis SAS får problemer med at gennemføre den store spareplan, som skal gennemføres for at overleve, så vil man kigge tilbage på det her og tænke, at det var et af de stød, der var med til at kaste SAS ud mod skrænten.

Selvom sympatistrejken ifølge analytikeren er med til at understrege en samhørighed i medarbejderstaben i SAS, risikerer de ansattes strejke at medvirke til, at investorer "løber skrigende væk og ikke vil investere deres penge i SAS".

- Det kan også være tungen på vægtskålen i forhold til, at rigtig mange fritidsrejsende, som måske får aflyst deres fly i sommerferien, fremover ikke vil vælge SAS.

- Så det her kan konkurrencemæssigt og i forhold til at gennemføre spareplanen, som skal holde SAS i live, være et kæmpe tilbageslag, vurderer Jacob Pedersen.