Flyvagter gør ikke danskerne mere trygge

Et flertal af danskerne mener ikke, at bevæbnede sikkerhedsvagter ombord på flyet vil gøre dem mere trygge.

Ligesom mange andre danskere er Keld og Ada Monrad Hansen ikke meget for at få bevæbnede vagter - de såkaldte Air MArshals - med ombord, når de skal ud og flyve.

En meningsmåling foretaget af Epinion for DR Nyheder viser, at 55 procent af danskerne mener, at de ikke vil blive mere trygge med bevæbnede vagter ombord på flyet.

Kun godt hver femte mener, det vil gøre dem mere tryg.

Ikke rart at tænke på

Også blandt de rejsende i Københavns Lufthavn, som DR Nyheder talt med, er der mange, der ikke bryder sig om tanken om bevæbnede vagter ombord - de såkaldte Air Marshals.

En af de rejsende, Keld Monrad Hansen, er tidligere officer. Han siger:

- Så mange mennesker med våben i så lukket rum - det er jeg ikke tilhænger af.

Hans kone, Ada Monrad Hansen er enig.QuickVote: Air Marshals

- Det er virkeligt ikke rart at tænke på. Så er vi derude, hvor der ikke er noget, der er rigtig hyggeligt længere.

På flyvninger til USA

I december meddelte justitsminister Lars Barfoed, at regeringen agter at lave en aftale med USA, der tillader bevæbnede vagter ombord på flyvninger til og fra USA på amerikanske fly.

Ifølge CAU, organisationen for SAS' kabinepersonale i Danmark, bekræfter meningsmålingen, at danskere ikke er som amerikanere.

- Vi har ikke den samme sherif-kultur som er en del af det amerikanske tankegods, hvor man tror at bevæbnede vagter kan skabe sikkerhed, siger CAU's formand, Jakob Esposito.

Jakob Esposito vil se bevis for, at vagterne kan skabe sikkerhed, før han kan acceptere en aftale mellem Danmark og USA.

Skal ikke være uniformeret

Justitsminister Lars Barfoed kan ikke fortælle præcist hvordan de bevæbnede vagter kommer til at operere.

- Det er selvfølgelig omgærdet af sikkerhedsmæssige hensyn og derfor kan man ikke fortælle alt om det, siger Lars Barfoed, som dog godt kan fortælle, at vagterne ikke kommer til at bære uniform.

- Det er ikke sådan en uniformeret vagt, som sidder med pistolen fremme, siger Lars Barfoed.