FN-chef kritiserer Danmark

I en intern mail fra FN’s klimasekretariats øverste leder får Danmark stærk kritik for sin indsats både op til og under klimatopmødet i København. E-mailen har indtil nu kun været kendt af en lille gruppe udvalgte personer, men i morgen offentliggøres den i en ny bog.

- Ved begyndelsen af COP’en sagde jeg, at vi havde brug for en lagkage i tre lag. Det, vi endte med, var en var en muffin af tvivlsom herkomst, skriver Yvo de Boer. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

I en intern mail fra FN's klimasekretariats øverste leder får Danmark stærk kritik for sin indsats både op til og under klimatopmødet i København. E-mailen har indtil nu kun været kendt af en lille gruppe udvalgte personer, men i morgen offentliggøres den i en ny bog.

Bogen afslører en intern e-mail fra FN's klimachef Yvo de Boer sendt til medarbejdere i FN. I e-mailen skriver han, at Klimatopmødet i København var langt fra den historiske aftale, som alle havde håbet på, og det var der mange grunde til - blandt andet interne stridigheder i det danske formandskab.

Yvo de Boer vil ikke udtale sig til 21SØNDAG om e-mailen, men til gengæld melder han meget klart ud i mailen, at COP 15 ikke var en sejr:

- Ved begyndelsen af COP'en sagde jeg, at vi havde brug for en lagkage i tre lag. Det, vi endte med, var en var en muffin af tvivlsom herkomst.

Den danske tekst

I mailen, som er skrevet tre dage efter COP 15 er afsluttet i København, kritiserer Yvo de Boer det danske formandskab, blandt andet på grund af lækket af den danske tekst på topmødets anden dag, som skabte stor vrede blandt ulandene.

- Det danske papir, som blev præsenteret ved et uformelt møde ugen før COP'en ødelagde to års arbejde med et hug, skriver klimachefen og fortsætter:

- Alle vores forsøg på forebygge, at dette skulle ske mislykkedes. Mødet, hvor det blev fremlagt var uannonceret og papiret var ubalanceret. Det afslørede også, at der var to skoler i det danske formandskab.

Splittelse i formandskabet

Ifølge Yvo de Boer var problemet blandt andet, at der var splittelse i den danske formandskabslejr mellem Klimaministeriet og Statsministeriet.

Ifølge e-mailen advarede FN's klimasekretariat flere gange mod den linje, som det danske statsministerium førte, og mente blandt andet, at det var en fejl, at stats- og regeringsoverhovederne blev blandet ind i forhandlingerne så tidligt i forløbet.

- Mistanken om at noget blev bagt i kulissen, den tidlige ankomst af ministre og lanceringen af en proces med et lille antal statsledere, lammede parternes evne til at gøre fremskridt på centrale politiske områder [...] Ministrene havde rettet deres opmærksomhed mod regeringschefer. Fokus i processen skiftede. Det første lag brød sammen, skriver Yvo de Boer i e-mailen.

DF og SF skyder med skarp kritik

- Man skulle have sikret, at der ikke var to danske linjer. Det er jo klart. Det kan enhver jo sige sig selv, lyder det fra SF's formand, Villy Søvndal.

Forløbet blev alt for kaotisk, mener SF-formanden.

- Jeg tror, at man skal være regeringsrepræsentant for at syntes, at det så godt ud, siger Villy Søvndal.

Heller ikke Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard er imponeret af det danske formandskab under topmødet.

- Jeg syntes, at Yvo de Boer nedgør Danmark i al for høj grad, men når så det er sagt, så var det ikke det mest elegante topmøde, der kom ud af det. Hverken mødeledelsen eller noget som helst. Vi skulle aldrig have indladt os, lyder det fra Pia Kjærsgaard.

Hverken statsminister Lars Løkke Rasmussen eller tidligere klimaminister Connie Hedegaard vil kommentere på kritikken i den opsigtsvækkende e-mail. I morgen kan e-mailen læses i Per Meilstrups nye bog ”Kampen om Klimaet”.