FN har indkaldt danske Ulrich til møde om hans aktiviteter med Nordkorea

Instruktør bag dokumentarserie om Nordkorea er parat til at aflevere alt materiale til FN.

Ulrich Larsen blev overrasket, da han modtog et brev fra FN. Nu er han klar til at tale med FN om Nordkorea. (Foto: Jonas Berlin © Piraya Film I og Wingman Media)

En førtidspensioneret dansk kok har fået en invitation til et noget usædvanligt møde.

Invitationen kommer fra det ekspertpanel i FN, der overvåger, om FN’s sanktioner mod Nordkorea bliver overholdt.

Det fremgår af et brev til den tidligere kok, Ulrich Larsen, som er sendt fra lederen af FN’s ekspertpanel den 23. september i år. Et brev, DR har set.

- Jeg havde ikke forestillet mig, at FN skulle tage fat i mig, siger Ulrich Larsen til DR.

Han er blevet inviteret i kraft af sit medlemskab af den internationale koreanske venskabsforening (KFA). Og anledningen er, at ekspertpanelet er i gang med at efterforske mistanke om sanktionsbrud

- Særligt vil panelet gerne indhente og have bekræftet yderligere oplysninger om et forretningssamarbejde i et afrikansk land foreslået af KFA, står der i brevet.

Vedhæftet brevet er et foto af Ulrich Larsen, der optræder på et opslag på en af KFA's facebooksider.

Fotoet indgår også i den nyeste rapport fra FN’s ekspertpanel om brud på sanktioner mod Nordkorea.

Her er fotoet, der blev medsendt brevet til Ulrich Larsen og som optræder i FN-ekspertpanelets nyeste rapport. Det er Ulrich Larsen til højre.

Ti år som muldvarp

Brevet fra FN-panelet blev sendt til Ulrich Larsen, før det var offentligt kendt, at Ulrich Larsen har været medlem af den internationale koreanske venskabsforening KFA som en del af et dokumentarprojekt instrueret af dokumentarist Mads Brügger.

I ti år har Ulrich Larsen arbejdet som muldvarp i først den danske koreanske venskabsforening og siden KFA i forsøget på at afsløre, hvordan både KFA og det nordkoreanske regime er parat til at bryde strenge handelssanktioner mod Nordkorea.

Undervejs har Ulrich Larsen filmet sine optagelser både åbent og i skjul. Optagelserne indgår nu i dokumentarserien ”Muldvarpen – undercover i Nordkorea”, som udkom på DR og i flere andre lande i går.

Våbenfabrik forklædt som turistresort

Det foto, FN’s ekpertpanel har medsendt brevet til Ulrich Larsen, stammer fra et møde, som indgår i dokumentarserien.

Mødet var det årlige møde for KFA’s medlemmer og fandt sted i november 2019.

På mødet præsenterede Ulrich Larsen et projekt, som han har været involveret i som muldvarp sammen med KFA’s præsident, spanieren Alejandro Cao de Benós, og repræsentanter fra det nordkoreanske regime.

Af dokumentarserien fremgår det, at projektet handlede om at producere våben og narko i et land uden for Nordkorea. Projektet fik dæknavnet ”the tourism project” – "turismeprojektet".

I klippet her fra dokumentarserien "Muldvarpen - undercover i Nordkorea - kan du se Ulrich Larsen præsentere "turismeprojektet".

Overrasket muldvarp

Ulrich Larsen var først overrasket, da han modtog brevet fra FN's ekspertpanel. Men så blev han glad for, at ekspertpanelet tog kontakt.

- Jeg er lidt stolt over, at de kontakter mig, fordi det viser, at den rejse, jeg har taget, er noget, verdenssamfundet er nødt til at sætte mere fokus på, siger Ulrich Larsen til DR.

Ulrich Larsen fortæller, at han har svaret på brevet fra FN, at han gerne vil tale. Han vil gerne fortælle panelet om, hvilken rolle han i virkeligheden har haft i KFA og i forhold til Nordkorea de seneste ti år som muldvarp. Og vil gerne dele ud af sin viden.

- Det er min pligt som verdensborger at dele de oplysninger, jeg har, siger han.

FN beder om yderligere information

DR har været i kontakt med lederen af FN’s ekspertpanel Alastair Morgan, efter brevet til Ulrich Larsen var sendt af sted, og efter Alastair Morgen var blevet orienteret om, at dokumentarserien var på vej.

I den forbindelse skriver Alastair Morgen til DR, at ”panelet ønsker at bede om information fra alle relevante parter efter visningen af dokumentaren”. Videre skriver han:

- Panelet byder særligt al dokumentation velkommen, der bekræfter eller underbygger identiteten på enhver af de nordkoreanske borgere, der optræder i den nævnte dokumentar, ligesom det gerne modtager dokumentation for eller underbygning af forbindelser til Nordkoreas militær, våbenindustri eller andre instanser, aktiviteter i relation til eksport eller forsøg på eksport af nordkoreanske våbensystemer eller komponenter, våben eller andet, der er underlagt embargo, samt dokumentation for ethvert andet muligt brud på FN’s sanktioner.

Et søm i Nordkoreas kiste

Instruktøren bag dokumentarserien "Muldvarpen - undercover i Nordkorea", Mads Brügger, fortæller til DR, at han gerne vil hjælpe Alastair Morgan og resten af FN's ekspertpanel.

- Hvis jeg kan være med til at hamre et søm i Nordkoreas kiste, så er jeg glad for det, siger han.

Mads Brügger oplyser, at han allerede er i dialog med FN's ekspertpanel om at dele materiale.

- Vi diskuterer, hvor og hvordan vi skal mødes. Det er svært på grund af corona og rejsebegrænsninger. Jeg tror på sigt, at det er nødvendigt, at vi mødes fysisk på en eller anden måde, fordi mange af de her oplysninger og filer er jeg ikke tryg ved at sende elektronisk.

I har jo mange års optagelser på råbånd, dokumenter og kommunikation mellem forskellige parter. Er der en grænse for jer for, hvad I vil give?

- I princippet, hvis FN peger os i den rigtige retning i forhold til, hvad de er interesseret i, så nej. Men materialet er enormt.

Turismeprojekt standset

”Turismeprojektet” omtalt i dokumentarserien blev aldrig til noget. Pengene til projektet skulle ifølge dokumentarserien komme fra den danske rigmand, Mr. James.

Men Mr. James var i virkeligheden en falsk investor, der var hyret af instruktør Mads Brügger. Mr. James’ opgave var at lade som om, at han var parat til at smide penge i sanktionsstridige projekter, som enten blev foreslået af KFA eller af nordkoreanske repræsentanter for at se, hvor det bar hen.

Den falske investor Mr. James, som blev spillet af danske Jim Latrache-Qvortrup. (Foto: Joakim Hauge Vocke © Piraya Film I og Wingman Media)

I april 2019 besluttede instruktør Mads Brügger, at Mr. James skal forsvinde fra forhandlingerne med nordkoreanerne. Mads Brüggers vurdering var, at rollespillet ikke kunne drives længere, uden at Mr. James skulle have penge op af lommen for at betale for våben.

Jim Latrache-Qvortrup, som spillede Mr. James, stoppede derfor ifølge dokumentarserien med at besvare telefonopkald og e-mails, når de kom fra personer, der har været involveret i hans falske nordkoreanske forretningseventyr.

Ingen kommentar fra Nordkorea

Producenterne bag dokumentarserien Muldvarpen har i september i år oplyst det nordkoreanske styre om, at Mr. James i virkeligheden var en falsk forretningsmand, og at Ulrich Larsen har arbejdet som muldvarp.

Det er sket gennem Nordkoreas ambassadør i Sverige, der er blevet forelagt den kritik, der rejses mod Nordkorea og mod de repræsentanter fra Nordkorea, som medvirker i dokumentarserien.

Hverken Nordkoreas ambassadør eller andre repræsentanter fra det nordkoreanske styre har svaret på den forelagte kritik.

Spanien forsvarer sig mod kritik

Alejandro Cao de Benós er også blevet forelagt indholdet af de skjulte optagelser og den kritik, der rejses mod ham i dokumentarserien.

I sit svar på kritikken skriver han, at formålet med den internationale koreanske venskabsforening KFA er venskab og kulturforståelse – ikke forretning – hvilket foreningens medlemmer og 20 års aktiviteter vidner om.

Han skriver desuden, at han mødtes med Mr. James omkring et lovligt byggeprojekt, men da han forstod, at projektet handlede om våben og euforiserende stoffer, besluttede han sig for at spille med på Mr. James og Ulrichs planer ved at prale og lyve.

  • ’Muldvarpen – Undercover i Nordkorea’ er en dokumentarserie instrueret af Mads Brügger og produceret af selskaberne ’Wingman Media’ og ’Piraya Film’.

  • Dokumentarfilmen er en co-produktion med BBC Storyville, NRK, SVT og DR.

  • Filmen handler om en dansk familiefar, der igennem ti år infiltrerer den internationale nordkoreanske venskabsforening. Undervejs kommer han til at deltage i forhandlinger med repræsentanter fra regimet om køb af våben og narkotika.

  • Som muldvarp i dokumentarserien er han med til at afdække, hvordan nordkoreanere forsøger at skaffe dollars og olie til regimet i Pyongyang gennem brud på internationale sanktioner.

  • I dokumentarserien benyttes skjult kamera og agent provocateur – en figur, som produktionsselskabet har opfundet i forsøget på at afdække nordkoreanernes reelle intentioner. Begge metoder er taget i brug for at dokumentere brud på internationale sanktioner, en dokumentation der ikke ville kunne fremskaffes på anden vis.