FN-pigedag: Danmark ligger som nummer seks

Tidlige ægteskaber starter en negativ spiral for piger, viser rapport fra Red Barnet.

Det er i dag FN's pigedag. FN har som mål helt at stoppe børneægteskaber i 2030, og det går ifølge Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær i Red Barnet, for langsomt med at nå det mål. (Foto: Bertrand Guay © Scanpix)

Hvert syvende sekund bliver en pige under 15 år gift et sted i verden, og netop børneægteskaber starter en negativ spiral for pigerne.

Ægteskabet forkorter deres skolegang, skader deres sundhed og fører vold med sig, viser en rapport fra Red Barnet, der rangerer 144 lande efter, hvor gode eller dårlige de er for piger at vokse op i.

Derfor er det ifølge Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær for Red Barnet, også afgørende at sætte ind over for børneægteskaberne.

Ranglisten er opgjort ud fra fem indikatorer: børneægteskaber, skolegang, teenagegraviditeter, mødredødelighed ved fødsler og kvinders andel af pladserne i parlamentet.

Danmark er ifølge rapporten det sjette bedste land at være pige i. Allerværst ser det ud i lande som Niger, Chad og Den Centralafrikanske Republik, mens Sverige, Finland og Norge topper listen.

Danmark ligger ikke i top fem, fordi kun 37 procent af medlemmerne af det danske parlament er kvinder. Til sammenligning er der 44 procent i Sverige.

/ritzau/

Facebook
Twitter