FN: Rønn kunne jo bare have ringet

Integrationsministeriet har aldrig spurgt FN's Flygtningehøjkommissariat, hvordan konventionen om statsløse skal fortolkes.

Integrationsministeriet har aldrig spurgt FN's Flygtningehøjkommissariat, hvordan konventionen om statsløse skal fortolkes.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) kunne efter sigende meget let have fået klarhed over FN-konventionen om statsløshed.

Alt, hun skulle gøre, var at ringe til FN's Flygtningehøjkommissariat UNHCR, der har mandat til at overvåge FN-konventionen om statsløshed. De har altså pligt til at vejlede staterne i fortolkningen og overholdelsen af konventionen. Det skriver Dagbladet Information.

Kunne have hjulpet med fortolkning

Alligevel har UNHCR intet hørt fra det danske Integrationsministerium, som ifølge Birthe Rønn Hornbech i sommeren 2008 kom i tvivl om fortolkningen af konventionen og derefter brugte det næste halvandet år på at udrede dens betydning.

- De har ikke henvendt sig til os. Men det er klart, at vi kunne have hjulpet dem med at fortolke konventionen, hvis de var i tvivl. Det er jo en af vores opgaver, siger Liv Feijen, der er chefjurist ved UNHCR's skandinaviske hovedkontor i Stockholm.

Oplagt med henvendelse

Og det havde da også været helt oplagt, at Birthe Rønn Hornbech rettede henvendelse til det specialiserede FN-organ, mener folkeretsekspert ved Aarhus Universitet, Jesper Lindholm.

- Der er selvfølgelig ikke noget i vejen for at spørge de andre lande i Norden om, hvordan de nu håndterer konventionen, men man burde i hvert fald også spørge UNHCR, som med det samme kunne have holdt et møde med danske embedsmænd om fortolkningen af konventionen, siger han til Information.

/ritzau/

Facebook
Twitter