FN vil undersøge dansk brug af nordkoreanske arbejdere

Det er en klar overtrædelse af FN’s resolutioner, at nordkoreanere har bygget dansk krigsskib, siger leder af FN’s ekspertpanel.

Det er et klart brud på det internationale samfunds sanktioner mod Nordkorea, at nordkoreanske arbejdere har været med til at bygge det danske krigsskib Lauge Koch på et værft i Polen.

Det fortæller Hugh Griffths, der er leder af FN’s ekspertpanel om sanktionerne mod Nordkorea, til DR2 Dokumentar.

- De bygger jo et militært skib. Det er udtrykkeligt forbudt, siger han.

Det overrasker Hugh Griffiths, at et brud på sanktionerne har fået lov at finde sted midt i EU.

Han fortæller, at hans panel ellers undersøger sager i lande som eksempelvis Syrien, Egypten, Eritrea, og Angola, der ifølge FN har fået bygget militært udstyr af nordkoreanerne.

- Vi vidste ikke, at nordkoreanske arbejdere var involveret i militære projekter i EU. Vi skrev i vores sidste rapport, at de arbejdede på værfter, men vi vidste ikke, at de byggede militærskibe, siger Hugh Griffiths.

Selvødelæggende effekt

FN’s sanktioner mod Nordkorea er løbende blevet indført for at standse landets atomprogram.

Formålet er blandt andet at lokke Nordkorea til forhandlingsbordet og sikre, at landet ikke får adgang til udenlandsk valuta, som det har brug for til at udvikle deres atomvåben og missiler yderligere.

Når danske skattekroner går til det nordkoreanske regime, arbejder det ifølge Hugh Griffiths direkte imod det internationale samfunds intentioner.

- Det er ret selvødelæggende, at skattekroner er blevet brugt på den her måde, siger Hugh Griffiths.

Klar overtrædelse af FN resolution

Ifølge Hugh Griffiths er de nordkoreanske arbejdere på det danske krigsskib en klar overtrædelse af FNs resolution 1874 paragraf 9.

Resolutionen forbyder medlemslandene at modtage service eller assistance relateret til levering, fremstilling eller vedligehold af en lang række materiel heriblandt krigsskibe.

At det er det nordkoreanske selskab Rungrado, der har profiteret på at bygge det danske krigsskib, er dybt forstyrrende, mener Hugh Griffiths.

- Vores panel har dokumenteret, at selskabet har smuglet dele til missiler ind i Egypten, siger han og tilføjer:

- Vi har foreslået, at man indefryser alle Rungrados aktiver og laver et forbud mod firmaet. Vi mener, at der er sammenhæng mellem firmaet og Nordkoreas missilprogram.

Rapportere til Sikkerhedsrådet

I februar 2016 indførte USA's finansministerium sanktioner mod selskabet.

Sanktionerne blev indført på baggrund af et præsident Barack Obamas dekret nummer 13722.

Her argumenteres der for, at selskabet skaber omsætning gennem eksport af nordkoreansk arbejdskraft og at dele af selskabets indtægt støtter Nordkoreas militærmaterielle departement og udviklingen af masseødelæggelsesvåben.

Hugh Griffiths mener, at sagen er meget alvorlig og vil nu undersøge den i samarbejde med FN’s ekspertpanel.

- Da vi nu er blevet advaret om, at der er et krigsskib, der er blevet bygget af nordkoreanere, vil vi nu efterforske sagen yderligere og rapportere tilbage til FN's Sikkerhedsråd, siger Hugh Griffiths.

Han fortæller, at panelet nu vil kontakte danske og polske myndigheder for at samle information og efterfølgende rapportere videre til FN's Sikkerhedsråd om sagen.

Hele dokumentaren ”Krigsskibets Hemmelighed – hvordan danske skattepenge havnede i Nordkorea” kan ses på DR2 tirsdag kl 20 og på DR TV.