FOA: Vi har brugt penge på døde bygninger i stedet for service til levende mennesker

Fire år i træk har kommuner brugt færre penge på medarbejdere, men flere på mursten end afsat.

Kommuner overskrider flere år sine byggebudgetter, men bruger færre penge på service. Arkivfoto: (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2013) (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Der var færre penge til folkeskolelærere, pædagoger, plejeassistenter og andre former for kommunal service. Til gengæld var der flere til mursten.

Sådan var situationen sidste år, hvor kommunerne brugte 2,9 milliarder kroner mindre på service end afsat på budgettet. Samtidig fandt kommunerne 1,9 milliarder kroner mere at bygge for end afsat.

Og det er ikke den eneste gang, at kommuner underforbruger på service, men overforbruger, når det gælder mursten.

Penge til døde bygninger

Fire år i træk har kommunerne brugt milliarder mindre end budgetteret til service, mens der er gået flere penge til bygge- og anlæg.

En række kommuner overskrider endda deres byggebudgetter år efter år, viser tal fra Danmarks Statistik.

FOA kritiserer, at penge til mursten kommer fra service og velfærd.

- Det ender med, at vi får brugt penge på døde bygninger i stedet for service til levende mennesker. Og det, synes jeg, er så tosset, siger Dennis Kristensen, forbundsformand for FOA.

Det er dog for simpelt at sige at penge til mursten går fra service, mener Kommunernes Landsforening (KL). Når en kommune energiforbedrer eller bygger nyt, kan det betyde, at man kan drive kommunen mere effektivt. Og så er der råd til service på den lange bane, lyder det fra KL.

- I en tid med knap økonomi prøver man at investere sig til billigere driftsudgifter, fortæller Martin Damm, formand for KL (V).

Stram styring af service betyder råd til mursten

Kommuner bliver på nuværende tidspunkt ikke straffet økonomisk af regeringen, når de overskrider byggebudgettet, så længe de blot overholder den samlede aftale om økonomien.

Til gengæld er der sanktioner, hvis kommuner bruger flere penge på service end aftalt med regeringen. Derfor sørger mange kommuner for at holde igen med serviceudgifter til blandt andet folkeskolen og ældreområdet, så de har en økonomisk buffer.

De penge har mange kommuner så valgt at bygge for.

- Det er summen af rigtig mange valg. Vi har skrappe sanktioner, hvis vi bruger mere på service, derfor bliver man nødt til at holde lidt igen der, siger Martin Damm og fortæller, at en af måderne at holde igen er at bruge penge fornuftigt på byggeri.

Kommuner ønsker flere penge til byggeri

FOA er dog bekymret for, at pengene ikke bliver brugt, hvor de gør størst gavn.

- Der, hvor det går galt, er, hvis kommunerne ikke kan få lov til at bruge penge på det, man helst vil, så kan man få brændt penge af ved at lave vedligeholdelse af bygninger, mener Dennis Kristensen, der dog erkender, at mange kommunale bygninger er slidte og trænger til at blive vedligeholdt.

Torsdag er der landet en ny økonomiaftale mellem regeringen og KL, som giver kommunerne lov til at bygge for lidt mere.

FacebookTwitter